30-årigt förbud mot arkadspel förnyat

Saknar du forna tiders arkadmaskiner? Skänk då en tanke till invånarna i Marshfield i delstaten Massachusetts i USA. De har inte fått spela arkadspel på nästan 30 år – åtminstone inte i sin egen stad.

1982 beslutade stadens invånare att rösta igenom ett förbud mot arkadspelsmaskiner och det har gällt sedan dess. Trots försök att få högsta domstolen i USA att häva förbudet.

1994 togs förbudet upp igen på det årliga stadsmötet. Argumenten för ett fortsatt förbud dominerades av rädsla och fördomar. Bland annat menade man att i spåren av arkadspelen skulle det följa annat ”snusk” och en given etablering av porrindustrin. Dessutom skulle stadens barn utsättas för de negativa aspekterna av livet (vad dessa är framgick inte), och de skulle få barnen att börja stjäla och slösa bort sina pengar.

Spola fram till 2011 och det är som om tiden stått stilla i den lilla staden. Argumenten var ungefär desamma och rädslan för de digitala monstren fanns kvar. En butiksinnehavare som var emot förbudet bemötte argumenten med följande replik:
”Alla kommer inte att börja prostituera sig eller stjäla för att ha råd att spela.”

Trots den sansade hållningen blev resultatet av mötet att Marshfield fortfarande är den enda staden i USA som har ett förbud mot arkadspel. Förbudsanhängarna vann omröstningen med 655 mot 554. Det återstår att se om det dröjer ytterligare 17 år innan man prövar förbudet igen.

Du kan läsa mer om förbudet här.

Etiketter: