Årets Spelblogg – ny nominering till Level 7:s årliga pris

Level 7 har sedan några år tillbaka delat ut priser till årets spelskribent, spelbloggare, spelpodcast samt speltidning. Så sent som för två år sedan fick Retroguiden en blygsam nominering av juryn (bestående av personer från den svenska spebranschen).

Lite förvånad men också mycket glad ser jag att Retroguiden åter finns med bland nomineringarna. Förvånad för de få uppdateringarna förra året, men glad för att få ett kvitto på att jag trots det kanske tillhör de 25 bästa spelbloggarna i Sverige idag. Detta sporrar givetvis till att göra 2012 till det där fantastiska Retroguiden-året som jag utlovade i min årskrönika.

Aftonstjaernas blogg är en av få som skriver om Retro.

Noterbart är att bland de nominerade spelbloggarna hittar jag bara fyra som kan sägas skriva på ämnet Retro på någorlunda regelbunden basis. (Aftonstjaernas tankar, Kraid, Spelpappan och så undertecknad.) Av dem är jag fortfarande den enda som skriver renodlat om Retro. När jag tog mina första stapplande steg sommaren 2008 hade jag letat utan att hitta någon svensk blogg som skrev Retro. Dessutom fanns det lite, om ens något, av Retrovärde i svenska tidningar. Podcasts ska vi inte ens tala om.

Nu har vi flera sidor Retro i varje Level-nummer, vi har fått podcasten Retroresan och ovan nämnda bloggar/sajter. Till dessa kan vi med lite god vilja även räkna med min personliga favorit Sugoi. Så trots dessa framsteg (jag minns att jag beklagade mig för snart fyra år sedan om hur långt efter Sverige låg resten av världen när det gällde att skriva om Retro) så är det fortfarande förtvivlat svårt att hitta en blogg om Retro. Man kan spekulera i om det finns intresse/marknad för det – men det tror jag.

Jag tror snarare att det beror på att bloggar ska uppdateras ofta, och personer som skriver bloggar vill i allmänhet skriva av sig ofta, och då spelas det helt enkelt inte tillräckligt mycket Retro för att man ska ha något konkret att skriva om.
(Nu har jag inte den bästa kollen på spelbloggs-Sverige, så har jag missat några bra Retro-bloggar får ni gärna tipsa mig om dessa!)

Hur som helst är nu omröstningen öppen för allmänheten och den pågår ända fram till 6 mars klockan 23:59. Det finns alltså gott om tid att spana in alla kandidater. Vill du ha några tips är ovan nämnda bloggar liksom Gaminggrannar (Sveriges bästa videoblogg alla kategorier?) och förr-förra årets vinnare Xboxflickan & Nikke varmt rekommenderade. Behöver du extra motivering att lägga en röst kanske priserna från Microsoft och Electronic arts kan vara något?

På ett plan vore det kul att se någon med Retro-koppling ta hem en vinst. Förra året var Retroresan oerhört nära – når de ända fram i år?

Etiketter: