Cinemaware Anthology: 1986 – 1991

CinemawareAnthology_01
 

Recensionsexemplaret kommer från

Wendros_button

 

Betyg: 7Cinemaware kom, brann fort och klart och försvann sedan in i skuggorna. Allt som allt tog det futtiga fem år och efter Amigatiden är företaget en ganska dyster historia. I den här samlingen får du det mesta av det bästa som företaget producerade – antingen själva eller i rollen som utgivare. Sammanlagt tretton spel gjorda till antingen Amiga eller Pc (i en de flesta fall både och) och nu spelbara genom emulatorer.

 

Det handlar alltså om originalspelen som de mer eller mindre såg ut och lät när de begav sig. Ett spel som Pcversionen av King of Chicago har med sin Cga-grafik med 4 färger större problem att locka in spelaren än, låt oss säga Amiga-spelet Wings. Själv tycker jag fortfarande att Amiga-spelen har någon slags miniminivå på när grafik började bli tillräckligt detaljerad för att fungera även i nutid. Pixlar, färre färger och lägre upplösningar är inte för alla, men med det sagt får jag ändå tillstå att King of Chicago på Pc ser ruskigt bra ut.

Nu släpps alltså den här samlingen även i fysiska butiker. Recensionsexemplaret är, som brukligt är numera, dess digitala Steamutgåva och jag blir lite beklämd över att man inte kunnat hålla isär Steam-funktioner från spelets funktioner utan att de krockar. Screenshots med F12-tangenten råkar till exempel avsluta Amiga-spelen. Förmodligen ser det ut så här för att man antingen inte kan eller har velat ändra i emulatorerna (där F12 har just den här funktionen).

Cinemaware anthology är på inga sätt och vis någon komplett samling. Inte ens om man hade velat visa upp ett tvärsnitt av vad företaget stod för. För att göra det hade The three stooges varit nödvändigt att inkludera och ska jag vara lite petig hade jag gärna sett Tv sports: hockey också. Hockeydelen i Tv sports-serien släpptes visserligen exklusivt till konsollen Pc engine genom Nec så det kanske var mer rättigheter än teknik som spelade roll där. Rättighetsproblem var det högst troligt fråga om kring The three stooges (som baseras på en amerikansk tv-serie) och det är tråkigt, för det knasiga men charmiga spelet är fortfarande älskat av så många.

 

Den kompletta listan av spel ser ut som följer:
Defender of the Crown (Amiga, PC)
SDI (Amiga, PC)
The King of Chicago (Amiga, PC)
Sinbad and the Throne of the Falcon (Amiga, PC)
Lords of the Rising Sun (Amiga)
Rocket Ranger (Amiga, PC)
It Came From the Desert (Amiga, PC)
It Came From the Desert II: Antheads (Amiga)
Wings (Amiga)
TV Sports: Football (Amiga, PC)
TV Sports: Basketball (Amiga, PC)
TV Sports: Baseball (Amiga, PC)
TV Sports: Boxing (Amiga, PC)

 

Det är mycket spel för pengarna, men frågan är hur mycket? Hur spelbara är egentligen 25-30 år gamla spel idag? Svaret är att det varierar, ganska kraftigt också. Av ganska naturliga skäl lägger jag snabbt alla Pc-spel åt sidan. Alla inkluderade spel finns även i sina Amiga-versioner och för 25 år sedan var dessa överlägsna på alla fronter. Inte minst vad det gäller spelkontroll och grafik. Lite kul är det dock att se skillnaden i spelmekanik och design på King of Chicago-versionerna där Pc-versionen fungerar mer som en interaktiv film. Det går att styra joystickspelen med en modern gamepad men av någon anledning låter programmet mig inte nyttja det digitala styrkorset på min Xbox-kontroll. Det blir inte helt optimalt att styra med den analoga spaken, men det går. På plussidan har vi förstås att de här spelen över huvud taget är spelbara med enkla tangenttryck på en modern Pc.

Jag spelade nästan alla spel när det begav sig och älskade filmkänslan som spelen då förmedlade. Idag skulle jag säga att de har en speciell atmosfär även om jag inte tänker på film i första hand. Bäst i den här samlingen är, nu som då, It came from the desert, Defender of the crown, Tv sports: boxing och Rocket ranger. Och det trots att deras spelmekanik fortfarande lämnar en del att önska. Dessutom är ett spel som Rocket ranger tillkrånglat av att kopieringsskyddet är en integrerad del av spelet. Men massor av nostalgi, värme och spelglädje finns det här. Dessutom ingår alla spelens originalmanualer i digitalt format samt spelens soundtrack i mp3-format. Det gör Cinemaware anthology till ett trevligt litet paket för den historieintresserade. Är det tillräckligt värde för pengarna? Ja, det tycker jag nog även om det här inte är något paket för mainstreamspelaren precis. För Cinemaware är det här ett sätt att väcka intresse för gamla succéer och tjäna en hacka på nostalgin. Helt okej och lagom mycket nöje för ett par hundralappar.

 

EFTERTANKEN

Det var inte så länge sedan som de flesta av dessa Amiga-versioner gick att ladda ned gratis från Cinemawares webbsida. De har inte varit ensamma om att erbjuda sina gamla spel gratis, Team 17 har exempelvis fortfarande en hel del spel för gratis nedladdning. Sådant kallas goodwill och bygger ett varumärkes renommé. Jag har dock full förståelse för att de gör det här för att få in pengar till ny spelutveckling, men helt rätt känns det inte. Wings remastered edition finns redan ute tack vare Kickstarter och Rocket ranger reloaded har nått sitt insamlingsmål. Behöver man verkligen kränga de här spelen också? Nåja, det är inte till något överpris i alla fall.

 

Du hittar mer information om att köpa samlingen här!