Dataspelsgalan 2011 – Bakom järnridån

Dataspelsgalan

Förändringens vindar hade blåst genom Dataspelsbranschen inför årets gala och detta verkade även ha påverkat branschens stora högtidsstund – Dataspelsgalan.

Dataspelsgalan2011_02

Retroguiden mitt i vimlet.

Förra året höjdes många kritiska röster om arrangemanget och på gott och ont verkar man ha tagit till sig av kritiken. Gott, då man valt en mycket bättre lokal för ändamålet (Debaser Medis) och ont därför att man valt att stänga en större del av festen. Inte bara för allmänheten utan också för delar av media och bloggsverige.
 

De som var där från början fick enligt en uppgift betala runt 1100 kronor per kuvert så man får hoppas att maten och underhållningen var till belåtenhet. Kvällens konferencierer var radioprofilen Kjell Eriksson och filmgurun Ronny Svensson och årets val av Kleerup & Me and my army som musikalisk underhållning var väldigt uppskattat. Detta ska ses i ljuset av förra årets framträdande av Idol-Ola som fick en ganska otacksam uppgift som sista akt ut när en stor del av besökarna redan dragit vidare.

Det delades ut priser i 17 olika kategorier i år och det fanns en del retrokopplingar bland de nominerade spelen. I kategorin ”Årets svenska casualspel” fanns bland annat Puzzle dimension nominerat. Spelet kommer från det Uppsala-baserade företaget Doctor entertainment och kan sägas vara en nytolkning av kultklassikern Kula world som släpptes till Playstation 1998. Utvecklaren Jesper Rudberg som var med och skapade Kula world är även en av grundarna till Doctor entertainment vilket förklarar likheten mellan spelen. Puzzle dimension fick dock se sig slagen av Kosmo spin från Malmöföretaget Simogo.

I kategorin ”Årets barnspel” återfanns det efterlängtade Donkey Kong country returns – ett spel som överlag fått ett gott mottagande. Den gamla apan fick dock stå åt sidan för Nintendos verkliga gigant, Mario, som tog hem sitt andra raka pris i kategorin med Super Mario galaxy 2. De församlade fick säkert känslor av déjá vu när precis samma sak skedde i kategorin ”Årets plattformsspel”.

Dataspelsgalan2011

Retroguiden i ivrigt samspråk med Niklas Norgren (t. v.) från Xboxflickan & Nicke och Christoffer Cederholm (mitten) från Spelföreningen Terebi Ge-mu.

”Årets strategispel” vanns något överraskande av Sid Meier’s Civilization V. Undertecknad hade nog trott att årets andra stora comeback (efter Donkey Kong), Starcraft 2, skulle sopa hem den kategorin men nestorn i genren, Sid Meier, hade efter den tveksamma fjärde delen i serien kommit igen och skapat ett strategispel som uppenbarligen föll juryn i smaken.
 

Galans stora vinnare blev Mass effect 2 som tog hem tre kategorier, bland annat de prestigefulla ”Årets spel” och ”Folkets val”. En komplett lista över alla vinnare från Dataspelsgalan 2011 hittar ni här.

På det stora hela lyckades man undvika de största misstagen från förra året, inte minst i valet av lokal. Däremot hoppas jag att det inte är en begynnande trend vi fick uppleva i år där man verkade vilja stänga galan för media och ideella intressenter. Det kan på sikt att skada trovärdigheten för såväl branschen som de priser man är där för att dela ut.

Klicka här för rapporten från förra årets gala.