Den här dagen för 15 år sedan…

Den 7 december 1997 åstadkom Microprose en snygg lösning på ett problem när man köpte upp Hartland Trefoil. Vid den här tiden hade nämligen Avalon-Hill, som gav ut brädspelet Civilization, och Activision, som gjort ett datorspel baserat på brädspelet, gemensamt lämnat in en stämningsansökan till en amerikansk domstol. Man menade att Microprose med sitt Sid Meier’s Civilization inkräktat på deras varumärke.

Civilization_call to power

Activisions spel – har ingenting med Sid Meiers serie att göra.

Så hur löste Microprose en situation där de stod inför en kostsam domstolsprocess som de potentiellt sett kunde förlora? Eftersom Avalon-Hill endast var utgivare och inte ägare till brädspels-namnet gick Microprose därför rakt förbi dem och köpte upp skaparen som var Hartland Trefoil. På det viset fick man kontroll över båda varumärkena och stämningen blev verkningslös.

Två år senare var samma datum inte lika positivt. Efter att själva ha blivit uppköpta av Hasbro lade det sistnämnda företaget ned tre av fyra Microprose-studior den 7:e december 1999. Bland dessa fanns den studio som tidigare varit Spectrum Holobyte.

Du kan läsa mer om Microprose genom att klicka här.