Duke Nukem 3D: Megaton edition

Duke Nukem_MegatonEd_01

Recensionsexemplaret kommer från
Devolver_button

 

Betyg: 7När pressmeddelandet damp ner om att Duke Nukem gjort entré på Steam så höjde jag inte direkt på ögonbrynen. Spelet har i sin Atomic edition-utgåva funnits på GOG i några år och i december 2010 gjorde jag en genomgång av den versionen. Så för er som vill veta varför Duke Nukem 3D fortfarande är ett roligt spel att spela idag hänvisar jag till den recensionen. Här nedan tar jag bara upp de nyheter och skillnader som Megaton edition innebär.

En referens till något? Men vad?

En referens till något? Men vad?

Förutom det mest uppenbara, som att det ligger på Steam, så får man lite mer i det här paketet. Förutom huvudspelet har man även inkluderat tre stycken expansioner: Duke Caribbean: Life’s a Beach, Duke It Out in D.C. & Duke: Nuclear Winter. Speciellt den förstnämnda, Duke Caribbean, är en favorit tack vare den udda miljön. Fienderna springer runt med Hawaii-skjortor eller studsar fram i stora uppblåsbara baddjur samtidigt som skjutandet sker med vattengevär. Övriga två expansioner är även de helt okej där även Nuclear winter bjuder på udda miljöer.

12 stycken achievements finns att få och även om en majoritet delas ut för att man klarat en episod (på valfri svårighetsgrad) så finns det ett par udda saker. Den lättaste är ”Shake it baby” som man får redan på den andra banan när man ger dricks till någon av dansöserna på strippklubben. ”Duke’s mighty foot” får man efter att man trampat ned 40 fiender som man först förminskat med krympnings-vapnet. Den kanske mest oväntade (fast ändå inte då vi talar om ett Duke Nukem-spel) är ”Shit happens” som ges ut när man lyckats med det otroligt svåra uppdraget att… trampa i avföring. Jodå, General arcade har en hyfsad idé om vad Duke Nukem står för.

Även vattengevär är högst dödliga i händerna på Duke.

Även vattengevär är högst dödliga i händerna på Duke.

Grafiskt har spelet piffats till. Visserligen är texturerna och spritesen oförändrade men man har lagt till en OpenGL-renderare som presenterar allt i en högre upplösning. Ovanpå det ligger något slags filter som slätar ut de värsta pixlarna men detta går att stänga av för de som föredrar det sådär pixligt retro. Megaton edition ser bättre ut än originalet men det är ändå inte riktigt i klass med eDuke32 och HRP (High resolution pack) som är fan-producerade tillägg som ger ännu högre upplösningar, snyggare texturer och riktiga 3D-modeller istället för sprites. Den goda nyheten här är dock att originalversionen (DOS) av spelet ligger med omodifierad så den som vill kan enkelt installera både eDuke32 och HRP. Den enda nackdelen med detta är att man då får klara sig utan achievements som bara är kopplade till den upp-hottade versionen. På Steam har användaren Shiro Wolf satt ihop ett paket med eDuke32 och högupplösta texturer för alla expansionspaketen och allt går att styra via en speciell meny han skapat. Allt är dessutom smidigt integrerat att startas när spelet körs via Steam. Vill du dessutom uppleva banorna som de ursprungligen var tänkta att ses är eDuke32 ett bättre val. OpenGL-renderaren i Megaton edition innehåller en del buggar som påverkar bland annat ljussättningen på en del banor. Korridorer som är tänkta att vara helt svarta är nu istället lätt upplysta o s v. Förhoppningsvis kan man åtgärda detta i en patch längre fram.

Dukes kvinnor. Och en massa kokonger. Skumt rum.

Dukes kvinnor. Och en massa kokonger. Skumt rum.

Devolver och General arcade verkar i alla fall inte vara nöjda med detta. En multiplayer-funktion är på väg liksom stöd för Linux. Dessutom har man också flaggat för att fler expansioner kan komma att släppas framöver. Om detta är helt nyproducerade tillägg eller hämtat från fansen är oklart. Man har också utlovat fler achievements och det är bara att hoppas att man avser det redan släppta spelet och inte bara framtida expansioner. De achievements som finns nu är i torftigaste laget och med tanke på hur mycket som går att upptäcka i DN3D hade det varit kul med fler.

Så hur står sig då Megaton i jämförelse med Atomic edition? Megaton kostar lite mer (c:a 83:- mot Atomics prislapp på c:a 39:-) men så får man också tre högst spelbara expansioner utöver huvudspelet. När löftena om multiplayer infrias stiger värdet på paketet ännu mer och det blir då ett av spelets största försäljningsargument. Atomic edition har egentligen bara två saker som talar till dess fördel och det är väldigt individuellt hur man värderar dem: 113 ringsignaler till din telefon och det faktum att det är DRM-fritt. Oavsett vilket man väljer får man ett bra spel för pengarna med en bandesign av världsklass.
 

EFTERTANKEN

Duke Nukem verkar bara vara början. Utvecklaren General arcade gav i slutet av förra året ut Shadow warrior (även det utvecklat av 3D realms) till iPad och iPhone och nu verkar en Steam-version vara på väg. Skulle så vara fallet kanske man kan börja hoppas på fler förbättrade klassiker som Blood och Redneck rampage?