Första spelen invalda i ny Hall of fame

WVGHallofFame_2015
Foto: The Strong, Rochester, New York.

 

World video game hall of fame är ett nystartat försök att etablera en världsomspännande motsvarighet för spel till institutioner som Rock and roll hall of fame.

 

The strong, som är ett museum tillägnat spel och lek av olika slag, ligger bakom detta nya inslag på spelhimlen. World video game hall of fame koncentrerar sig på elektroniska spel av alla typer – arkad, konsoll, dator, bärbar (konsoll) och mobil. Kriterierna i övrigt är att de spel som väljs in ska ha varit populära under en lång tid samt haft inflytande på spelindustrin eller på populärkultur och samhället i stort. I den första omgången som presenterades i torsdags har spelen Pong, Pac-man, Tetris, Super Mario bros., Doom och World of warcraft valts ut. Bland finalisterna, och som inte nådde ända fram i år fanns både nya och gamla klassiker som Angry birds, The Oregon trail, The legend of zelda och Sonic the Hedgehog.

Vem som helst får nominera spel till WVG Hall of fame men de slutliga valen görs av museet på inrådan av journalister, forskare samt ”andra individer med kunskap om spelhistorien och deras roll i samhället”, (vilket antagligen är personer från spelindustrin). Det återstår att se om det här blir ännu en väldigt inhemsk (läs: amerikansk) företeelse eller om den faktiskt kommer att göra skäl för ordet ”world” i namnet. Oavsett är det ett lovvärt initiativ i alla fall. Utnämningen är också vältajmad i Marios fall då Super Mario bros. fyller 30 år i år vilket bland annat kommer att märkas då Nintendo släpper Mario Maker, där spelarna kan göra egna banor, senare i år till Wii U.

Du hittar mer information här: www.worldvideogamehalloffame.org

Etiketter: , , , ,