From Bedrooms to Billions

FB2B_Poster

Recensionsexemplaret kommer från
DeadGood_button
 

Betyg: 7Hittills har jag uteslutande recenserat gamla spel (så kallade Spelgenomgångar) och nya spel som haft någon slags retrokoppling. Det här är första gången jag recenserar en film på Retroguiden men så är det inte vilken film som helst. Det här är dokumentärfilmen som tar upp spelbranschens utveckling, om än från ett brittiskt perspektiv.

 

Peter Molyneux berättar...

Peter Molyneux berättar…

Under åttiotalet var det svenska spelundret knappt påtänkt. Visst fanns det pionjärer som Bo Jangeborg och företaget Greve Graphics (Skandinaviens första) men jämfört med Storbritannien var det en droppe i havet. Och under det där trevande och experimentella årtiondet växte en helt ny bransch upp och erövrade världen. Men så hände något. Åttiotal blev nittiotal och de engelska spelföretagens grepp började sakta försvagas. Om hela den resan, och hur spelbranschen också förändrades i grunden, handlar dokumentärfilmen From Bedrooms to Billions om.

Filmen lyfter på locket och visar vad som låg bakom alla barndomsminnen vi spelare har. Som gamer när det begav sig såg vi Oceans logga och följde företagets utveckling vad det gällde spelproduktionen. I den här filmen får vi äntligen veta mer av den totala bilden. Många av de bolag som gjorde något unikt tas upp och före detta anställda intervjuas på löpande band. Ultimate Play the Game, Ocean, U.S. Gold med flera. Men också tidningar, butiker och andra saker som betytt mycket för utvecklingen finns med.

En av de roligare anekdoterna handlar om grossisten Imagine som växt så det knakat och i princip lagt grunden för ett försäljningsnätverk i hela Storbritannien. När konkurrenterna börjar utnyttja det behöver Imagine hitta på något nytt för att hålla sig på tidningarnas framsidor. Därför uppfinner de en tjänst och en fantasifull lön åt tonåringen Eugene Evans som börjat designa spel åt dem. Sedan skriver de ihop ett pressmeddelande om grabben som tjänar 35.000 pund i spelindustrin och vips har de tidningsjournalister och tv-team som kommer och går i skytteltrafik för att göra reportage. Att både tjänsten och lönen var ett rent påhitt verkade spela mindre roll när det fanns ett scoop att göra.

...liksom Rob Hubbard.

…liksom Rob Hubbard.

Det jag kan ha synpunkter på är att man tydligt berättar om den brittiska spelindustrins uppgång och fall och för att göra det har man sållat bort saker som man troligtvis ansett inte haft den största inverkan. När det gäller hemdatorer blir exempelvis 16-bitarsdatorerna en fotnot man pratar kort om ett par minuter. Visst, 16-bitarsgenerationen hade inte samma seglivade eller banbrytande period och dessutom hämmades de av konsollernas intåg, men nog hade de förtjänat lite mer utrymme. I och med detta nämns inte unika företag som till exempel Team 17. Fast det kanske också beror på att det företaget överlevde och inte riktigt passar in i den storyline man valt?

För det är ändå så att om filmen börjar i ett kreativt och glatt åttiotal så har den sin ände i slutet av ett betydligt mer domedagsmörkt nittiotal. Men visst låter de tittaren skönja en slags ljusning. Den bransch som en gång började i sovrummen är nu på sätt och vis tillbaka där igen tack vare smidiga utvecklingsverktyg och ännu smidigare, och billigare, sätt att publicera sina spel. Det är åtminstone en trevlig slutpunkt för filmen som trots sina knappa 150 minuter med mestadels prat får det att kännas som om en bråkdel av den tiden förflutit. From Bedrooms to Billions är sevärd. Den är lärorik och är inte minst ett gott stycke historiskt dokument med tanke på alla de intervjuer med legendariskt branschfolk de lyckats klämma in.

 

EFTERTANKEN

Kultgubben Jeff Minter var med om branschens oskuldsfulla barndom. Därefter borde han rimligtvis ha blivit ett offer för de mörkare åren men på något närmast magiskt sätt sitter han där fortfarande och gör sina spel. Eller som han själv uttrycker det i filmen: ”Jag slog aldrig stort och jag tjänade aldrig en massa pengar men jag tycker fortfarande om det jag jobbar med.”

Fotnot: Extra nördigt blir det om man satsar på Special Edition-utgåvan som innehåller 160 (!) minuter med minidokumentärer om hur klassiska spel kom till eller hur Rob Hubbard skapade sin musik. Det är en riktig guldgruva för vetgiriga!