Gamex 2012 – en resumé

Gamex gick av stapeln i början av den här månaden. Skandinaviens största mässa verkar ha rotat sig ute på Kistamässan då det här var tredje gången detta stora spektakel anordnades. Det var på det stora hela en ganska högljudd men trivsam mässa som dock var svår att få något samlat grepp om. Innehållet spretade åt flera håll och det var svårt att hitta någon röd tråd. Det fanns inte heller några tydliga retro-kopplingar att göra, om man bortser från Gamereplays försäljningsbord nere i det ena hörnet, och det är svårt att peka ut något särskilt man kommer att minnas årets upplaga för.

Två nya konsoller visades dock upp på mässan och det är väl möjligtvis det man kan skriva in i historieböckerna om Gamex 2012. Nintendos nya maskin Wii U var het och köerna var långa till demonstrationsexemplaren under hela helgen. Om hardcore-spelarna var svårflörtade och skeptiska till Wii är det annat ljud i skällan nu och det ska bli spännande att följa lanseringen under december månad.

Många fick ett lite fånigt leende på läpparna när de provade Oriboo.

En bit därifrån visades den svenska uppfinningen Oriboo upp för nyfikna besökare. Även om jag hade läst innan ungefär hur Oriboo fungerade var det ändå en lätt bisarr upplevelse att få se den i aktion på riktigt. Tanken med Oriboo är att den genom olika spel ska utmana spelarens koordination och snabbhet. Spelen är enbart digitala och lagras i Oriboon. Det spelet jag testade gick ut på att följa Oriboons ögonrörelser med så yviga rörelser som möjligt. Andra spel kan till exempel handla om att utföra vissa rörelser på tid eller att klara av olika dansrörelser i allt snabbare takt. Sex stycken spel följer med den lilla rosa krabaten som kostar strax under tusenlappen.

Jag har fortfarande lite svårt att kalla den för en spelkonsoll men jag kan å andra sidan inte komma på några starka argument för att den inte skulle vara det. Det är onekligen nya tider och kanske är Oriboo bara ytterligare ett steg i den spelevolution som de senaste åren letts av Nintendo? Klicka här för att läsa mer om den nya spelkonsollen.

På tal om Nintendo satsade de på ett nygammalt koncept till årets mässa. Nintendo-SM gjorde come-back efter sex år i malpåse och sett till alla som krestade runt den speciella montern var det efterlängtat. Torsdag till lördag kunde den som ville försöka kvala in till söndagens final men väl där blev det en favorit i repris. För tredje gången i tävlingens historia stod Joakim Akterhall som vinnare, och han är för övrigt den enda som vunnit mer än en final. Det blir något för landets utmanare att bita i om tävlingen återvänder nästa år.

Jens Persson från Gamereplay berättar att Nintendo leder retrokriget bland konsoller.


nbsp;

Jag skulle inte skriva här på Retroguiden om jag inte försökte att hitta någon liten retrovinkel på en sådan här mässa. Den allra tydligaste fanns placerad längst ned i ena hörnet mellan Nintendos två montrar. Gamereplay är en webbutik som satsat på försäljning av begagnade retrokonsoller och spel. Numera har de dessutom två butiker och verkar satsa ganska aggressivt trots att framtiden för denna del av spelbranschen ser ganska osäker ut. Grundaren Jens Persson berättade bland annat att det just nu är Nintendo för hela slanten bland konsumenterna. NES och SNES är fortfarande de populäraste men den hetaste trenden är Nintendo 64. Det verkar med andra ord som att Nintendo vinner konsollkriget mot Sega även på 2000-talet.

Här nedanför kan du kika på bilder från mässan. Klicka på dem för större versioner.

retroguiden_understreckare