GOG skapar rubriker igen

Gog_logo

Minns ni kalabaliken kring GOG:s taffliga PR-trick förra året? För många är det svårt att glömma. Nu rör dessa fanbärare för en DRM-fri spelupplevelse upp det damm som väl knappt hunnit lägga sig sedan dess.

När de nyligen offentliggjorde sin nya 2-årsplan var den största nyheten att man tänkte börja saluföra nya spel – mindre än tre år gamla. Dessa spel kommer få ett högre pris än dagens högsta (9.99 dollar) men även dessa spel kommer att vara DRM-fria. I slutet av nästa år räknar man med att ha bort emot 400 titlar och för att nå detta mål tänker man satsa en hel del på Indie-spel – både vad det gäller utveckling och utgivning.

Vi har gjort GOG.com till målet för klassiska PC-spel, men nu är det dags för nästa nivå och bli den bästa, alternativa, digitala distributionsplattformen för alla PC-spel” sa GOG:s VD Guillaume Rambourg.

Ni som minns spekulationerna kring PR-tricket förra året kommer säkert ihåg ryktet om att Steam skulle köpa upp GOG. Nu ger sig den polska distributören alltså in i ringen med denna jätte och dess övriga konkurrenter på den digitala PC-marknaden. Dessutom får Indie-specialisten Gamers Gate se upp då GOG hotar ta marknadsandelar från dem på två fronter.

Huruvida GOG kommer att få med sig några av de stora utgivarna på detta diskuteras nu flitigt runt om på nätet. Det är nog ingen vild gissning att de nya spel som dyker upp på GOG i första hand kommer vara från Indie-utvecklare som vill ha ytterligare ett alternativ till Steam, snarare än AAA-titlar från proDRM-jättar som Ubisoft, Activision och Electronic arts.

Den kanske största oron hos dagens befintliga kunder är att GOG nu kommer lägga allt mindre resurser på företagets klassiska katalog. Men Guillaume Rambourg bedyrar att klassiska spel fortfarande kommer att läggas till.

Glädjande för de med ett svenskintresse är att Paradox verkar vara med på tåget. Företagets VD Fredrik Wester twittrade under torsdagen att han ser fram emot att sälja företagets titlar via GOG. Det är onekligen ett par spännande år PC-spelarna har framför sig.

Originalnyheten på Rock, paper, shotgun.

Läs mer om GOG här!

Etiketter: , ,