Historiska datum: Ataris sista försök

Jaguar_02

Precis som Sega skulle komma att göra några år senare hade hårdvarutillverkaren Atari gått från bakslag till bakslag efter sin storhetstid i början på 80-talet.

Den 15 november 1993 sjösatte Atari sitt sista stora försök att slå sig tillbaka in på konsollmarknaden. Jaguar marknadsfördes hårt som den första 64-bitskonsollen även om det var ett omtvistat påstående. Vad som däremot inte gick att bestrida var att den innebar ett stort kliv framåt rent tekniskt. Konkurrenterna vid den här tiden hette Super-Nintendo och Megadrive och det skulle dröja ytterligare ett par år innan Sony spetsade till konkurrensen på marknaden.

Fler knappar åt folket!

Fler knappar åt folket!

Men en problemfylld chip-arkitektur som var svår att programmera, en av spelhistoriens mest förvirrande handkontroller (den hade inte mindre än 17 knappar!) och en allt mer hårdnande konkurrens från bland annat Sega och Nintendo gjorde dock att konsollen aldrig lyfte. 1996 erkände Atari sig besegrat och lade ned tillverkningen.

Efter några röriga år hamnade så småningom rättigheterna till Atari och dess tillgångar hos Hasbro som 1999 släppte ifrån sig rättigheterna till Jaguar till allmänheten. Beslutet gav dem som ville möjligheten att utveckla spel och program till konsollen utan att behöva sluta avtal med Hasbro först. Detta har senare lett till en rad nya spel och mest framstående är Songbird productions som uppstått enkom för att göra och släppa spel till Atari-konsollerna Lynx och Jaguar.
 

Läs också:
Konsollfloppar #3: Jaguar
Sällsynt ”Jaguar 2″ till försäljning
Historiska datum: Atari säljs på rea