Historiska datum: EA:s sista Road Rash-spel?

RoadRashJailbreak_GBA_01

Electronic Arts arkadliknande racerspel Road Rash var en lite oväntad succé när det släpptes 1991. Trots att spelet släpptes till ett flertal format som Amiga, Atari ST och Game Boy var det på Segas Megadrive det gjorde störst succé. I fartfyllda motorcykellopp på slingriga landsvägar gällde det att använda tillhyggen som kedjor och träpåkar för att eliminera motståndare när det inte räckte med att bara köra snabbt. Musiken i spelet stod C64-legenden Rob Hubbard för men senare delar i serien blev kända för att vara bland de första spel som använde sig av licensierad musik från stora skivartister, något som EA senare populariserade i sina sportspel.

RoadRashJailbreak_GBA_02Road Rash nämndes ofta i debatterna kring TV-spelsvåld under de kommande åren men faktum var att det i grunden även var ett habilt racerspel. Den 17 september 2003 släpptes det hittills senaste (sista?) spelet i serien med koppling till EA. Det var en konvertering av Playstation-spelet Road Rash: Jailbreak för Game Boy Advance. 2006 var en Xbox-version på gång men sedan dess har ingenting hänt. Dan Geisler, programmerare och designer på de första tre spelen, skrev tidigare i år i en forumpost att han var sugen på en modern version av spelet och skulle dra igång en Kickstarter-kampanj om det fanns tillräckligt intresse.

Sedan dess har Road Redemption dykt upp på Kickstarter och även om Geisler inte är inblandad så ser det ut som att alla klassiska Road Rash-element finns med. Spelet nådde sitt insamlingsmål redan i maj och ett releasedatum är satt till Juli nästa år.