Historiska datum: Första E3-mässan invigs

E3_logga

Electronics entertainment expo föddes ur den tidigare CES-mässan (Consumer electronics show). Målet var en mässa som fokuserade enbart spelindustrin och mässan arrangerades av Interactive digital software association (IDSA) som senare skulle komma att bli Entertainment software association (ESA).

 

Den 11 maj 1995 invigdes den allra första E3-mässan i Los Angeles convention center. Där satsade bland annat Atari stort och visade upp sin 64-bitarskonsoll Jaguar. Det kanske mest imponerande med den var VR-hjälmen de var i full färd med att utveckla. Hjälmen hade bara varit under utveckling i ett par månader men såg redan imponerande ut. I slutänden hjälpte inte Ataris massiva kampanj för det som alla talade om efter mässan var talarkriget mellan giganterna Sega och Sony.

Jaguar_VRDagen innan mässan präglades av en rad föreläsare som skulle tala om framtiden. Vad de flesta inte visste om innan var att de skulle få bevittna en av de mest klassiska ögonblicken i spelhistorien. Tom Kalinske från Sega och Steve Race från Sony skulle gå upp och prata om sina kommande konsoller Saturn & Playstation. Sega var först ut och Kalinske gick ut hårt mot Sony med att försöka lyfta Saturns specifikationer. Priset skulle landa på 399 dollar vilket Sony ansågs få svårt att klara. Som avslutning försökte han gå på knock och släppte den lilla bomben att Sega redan börjat leverera Saturn-konsoller till en handfull återförsäljare. Saturn var alltså redan på väg ut på marknaden, hur skulle Sony kunna svara mot det?

Steve Race gick med samlade steg den långa vägen upp på scenen. Han gick lugnt fram till mikrofonen och sa:
”299”, och gick sedan ned och satte sig igen.

Åhörarna började jubla. I efterhand har det kallats för priset som hördes jorden runt. För E3 var det en perfekt start och mässan skulle bli omtalad länge.