Historiska datum: Metroid släpps till Famicom Disk System

Metroid_fds

Klassiska NES-spelet Metroid var en stilbildare för en egen genre som idag hänvisas till som Metroidvania. Med sin säregna scifi-atmosfär, starkt influerad av de första Alien-filmerna, var den ett udda avbräck från de färgglada spel som dominerade Nintendos konsoll.

Samus AranEn ovanlig aspekt med Metroid var att beroende på hur lång tid spelaren tog på sig att klara spelet så kunde olika slut nås. Ju snabbare spelaren var desto mindre av sin rustning hade huvudpersonen Samus på sig i slutbilden. Det svåraste slutet att nå visade Samus i en rosa bikini. Många spelare fick en chock då de flesta hela tiden hade utgått från att Samus var en manlig karaktär.

Spelet släpptes ursprungligen i Japan till Famicom Disk System den 6 augusti 1986 och producerades av en viss Gunpei Yokoi. För spelets regi stod Yoshio Sakamoto som fram till dess främst arbetat som designer på spel som Ballon Fight och Vs. Wrecking Crew. Den udda och kusliga musiken gjordes av Hirokazu Tanaka och den blev en viktig pusselbit i att sätta spelets unika atmosfär.

Ett år senare släpptes Metroid på cartridge i Nordamerika och i januari 1988 kom spelet till Europa.