Historiska datum: Sonic CD får ny musik

SonicCD_omslag

Till skillnad från när Sega släppte Sonic 2 hamnade Nordamerika sist i kön när Sonic CD skulle lanseras. 2 månader efter Japan-släppet och knappt en månad efter Europa nådde det nya CD-baserade Sonic-spelet Nordamerika.

Den amerikanska versionen kom dock med en stor förändring – musiken. I vad som betecknats som ett ”sista minuten”-beslut bestämde sig de ansvariga på Sega of America att den amerikanska utgåvan skulle få ett i stora delar helt nytt soundtrack. Anledningen enligt dem var att den techno-baserade musiken var alltför populär och att man ville att Segas produkter skulle sticka ut från mängden.

Med kort varsel gick uppdraget till Spencer Nilsen som med hjälp av jazz-bandet Pastiche skapade ett helt nytt soundtrack till spelet. Trots väldigt kort om tid lyckades Spencer med uppdraget och den 23 november 1993 släpptes spelet på den nordamerikanska kontinenten. Musiken han komponerat skulle komma att ge spelet en helt ny atmosfär och än idag tvistar Sonic-fansen om vilken version som gör spelet mest nytta.