Historiska datum: Volleyball släpps till Famicom Disk System

Volleyball_fds

När Nintendo skulle sälja in sitt Famicom Disc System till japanerna var det viktigt att det blev intressanta spel som utnyttjade formatet. Ur det perspektivet kan det vid första ögonkast ses som märkligt att inkludera ett Volleybollspel. Allrahelst om man också tittar på vilka spel man släppte ut samtidigt.

 

Premiärspelet till den diskettbaserade tilläggsenheten var Shigeru Miyamotos The Legend of Zelda. Det var den klart starkaste titeln på förhand och det visste man om på Nintendo. Därför var det heller inget snack om vilket spel man skulle debutera med. Men i releaseomgång två jämte spel som Super Mario Bros. 2 och Metroid kom så ett sportspel.

Det var Genyo Takedas avdelning som tog det udda beslutet att designa ett Volleybollspel. De sysslade mest med att designa hårdvara och när de väl gjorde ett spel var det i huvudsak inriktade på den västerländska marknaden. Spelet möttes dock av ganska ljummet mottagande liksom många av deras spel skulle komma att göra i hemlandet Japan. Och även om Volleyball inte sällar sig till de mest minnesvärda spelen idag så skulle Takedas team komma att utveckla populära sportspel som Ice Hockey och Punch-Out. Men det första steget dit togs alltså den 21 juli 1986 när man släppte Volleyball till Famicom Disk System och så här marknadsförde man spelet i Japan…