International Karate +

IK+_loading

Utgivare: System 3
År: 1987
Plattform: C64
Genre: Slagsmål

retroguiden_betyg_06Visst har det funnits andra, men ska vi bara nämna ett slagsmålsspel från 80-talet så är det International Karate +. Enligt vissa källor ska det ha varit den stora inspirationskällan till skapandet av Street Fighter.

Det ovanliga med IK+ är att det hela tiden är tre figurer på skärmen. Antingen två datorstyrda mot en människa eller tvärtom. Enbart detta annorlunda upplägg ger mer nerv åt varje match, för är du inte minst tvåa efter ett par rundor är du utslagen. Då och då kommer en bonusrunda där det bara handlar om att hålla sig vid liv genom att sparka bort bomber och blockera studsande bollar. Lite annorlunda men ett välkommet avbrott.

International Karate+Spelet designades av Archer Maclean (Jimmy White´s Whirlwind Snooker) och den minnesvärda musiken gjordes av den smått legendariske Rob Hubbard. IK+ är också känt för de humoristiska överraskningar som finns dolda lite här och var – även kallade påskägg. Den mest klassiska är kanske ’T’-tangenten som får alla slagskämpar att tappa byxorna. Faktum är att den blev så populär att den tillägnades en egen knapp när spelet portades till konsoller som CD32.

Enligt ett annat påskägg var vissa versioner av IK+ uppfostrande. Försökte man skriva in något svärord möttes man av en förmaning. Fortsatte man att skriva fula ord startade spelet plötsligt om. Dessutom fanns olika koder för att tvinga fram bakgrundsanimationerna. Bland annat kunde en viss Pac-man göra ett besök i bakgrunden. Men i grund och botten var det ändå det unika upplägget med tre slagsmålskämpar som var spelets clou och har du inte provat IK+ än är det sannerligen hög tid. Det är inte så avancerat men lagom smart och lagom kul.
 

EFTERTANKEN

År 2000 släppte System 3 en omarbetad version till Game Boy Color. Grafiken var uppdaterad och spelet utökat med fler slagskämpar och arenor, men borta var den tredje kombatanten som gjorde spelet verkligt unikt. Efter det har det varit rätt tyst från det klassiska programhuset.