Intervju: Jane Jensen

gk20th-logo-with-talisman_modified

Häromveckan tog jag en närmare titt på remaken av klassiska Gabriel Knight: Sins of the Fathers. Nu är releasedatumet äntligen bestämt till den 15 oktober. Spelet går nu att förhandsboka via GOG, Steam eller Phoenix Onlines egen webbutik. Efter att ha testat de två första kapitlen för min förhandstitt dök det upp några frågor i huvudet på mig så jag passade på att ställa dem till Jane Jensen själv.

 

Foto: Press/Pinkerton Road

Jane Jensen.  Foto: Press/Pinkerton Road

 

Det har framförts kritik mot grafiken, mestadels rörande animationerna, i Moebius och en del av Phoenix tidigare spel. Baserat på förhandsversionen av Gabriel Knight så ser det dock väldigt bra ut. Har animationerna varit en särskild angelägenhet i utvecklingen av GK?

Vi använde oss av motion capture och du kan verkligen se skillnad. Rörelserna är mycket naturligare än vad teamet kunde åstadkomma på Moebius. Jag är särskilt nöjd med hur Gabriel går.

Vad har varit den största utmaningen överlag?

För det första var det att överhuvudtaget få till en överenskommelse med Activision så att vi kunde göra GK1 HD remaken. Som tur var hade vi en del människor på insidan som verkligen ville se det hända och som hjälpte oss oerhört mycket. För det andra var det spelets omfattning. Det är ett ganska stort spel, särskilt i jämförelse med dagens standard, och vi hade ett år på oss att göra det.

Hur mycket är nytt/tillagt om vi räknar bort grafik, musik och ljud?

Vi gjorde flera saker – bland annat nya journalinlägg med Gabes röst, special edition-innehåll, valfria ledtrådar och en del nya pussel och bakgrundsbilder. Så jag skulle säga att det i grund och botten är det ursprungliga spelet med en del nya överraskningar tillagda.

Jag läste att du ville göra det otäckare än originalversionen. Tycker du att du lyckades och kan du nämna lite hur?

Enbart den högre upplösningen och den fylligare musiken hjälper till, men jag lade också till några nya obehagliga karaktärer och ett nytt otäckare pussel med mellansekvens. Jag är inte säker på att det ändrar något i stort, men jag tycker att remaken är lite otäckare. Dessutom, platser som Voodoo-butiken och kyrkogården är mycket mer detaljerade och är väldigt atmosfärrika och kusliga.

GK1_2014_preview_04Vad ser du för Gabriel Knight i framtiden om det här blir en framgång? Remakes på något av de andra spelen i serien eller ett helt nytt äventyr?

Får jag välja skulle jag vilja göra ett helt nytt Gabriel Knight-spel.

Till sist, som jag förstår det för du diskussioner med det nya Sierra. Om du fick välja fritt från gamla Sierra-spel, vilket skulle du välja att arbeta med och varför?

Jag är superglad över det nya Sierra, både som ett fan/spelare och som designer. Jag skulle vilja se nya äventyr från en lång rad Sierra-serier. När det gäller vad jag personligen skulle vilja arbeta med så är det antingen ett helt nytt Gabriel Knight-spel eller möjligen Laura Bow. Jag älskade den serien och jag fick aldrig chansen att arbeta med den.