Jubileumstävlingen är avgjord

Det har varit en härlig månad att fylla år på. Tillsammans med Sonic har jag suttit i värmen och sett tävlingsbidragen strömma in.

Eller nja, Sonic har farit runt som en blå-dåre som vanligt medan jag har fått sköta allt det tekniska. Han gillar ju inte sådant! I skrivande stund har jag tagit paus från en väldigt komplicerad podcast-redigering för att presentera vinnarna i den stora jubileumstävlingen.

Priserna från Pan Vision har uppenbarligen lockat många att gnugga sina geniknölar och som väntat klarade de flesta av att hitta svaren på frågorna. Här följer de rätta svaren:

1. Vilken spelfigur satsade Sega på som maskot innan Sonic blev företagets galjonsfigur?

Rätt svar: Alex Kidd.
Mr Needlemouse var Naoto Ohshimas arbetsnamn på den figur vi idag känner som Sonic, och Pac-man är inte ens en Sega-figur då han tillhör Namco.

2. I vilket Sierra-äventyr gjorde Mark Hamill sin debut i spelbranschen som röstskådespelare?

Rätt svar: Gabriel Knight I
Mark gjorde ett bra jobb som rösten till Gabriel Knights gode vän Mosely. Faktiskt så bra att många har svårt att känna igen honom. I uppföljaren var inte Mosely med och i den tredje delen spelas han av en annan skådespelare. Många hoppas dock fortfarande på ett nytt Gabriel Knight-äventyr med originaluppsättningen av röster från det första spelet.

3. För vilken dator började Rare (dåvarande Ultimate play the game) att utveckla spel?

Rätt svar: Sinclair ZX Spectrum
Det visade sig att en del snubblade på denna fråga som är lite lurig. Det var faktiskt så att även om Chris Stamper lärde sig att programmera Z80-processorn på Sinclair ZX80, så började de inte ge ut spel förrän Sinclair ZX Spectrum kom ut.

Till sist har vi då utslagsfrågan där vi undrade vilket spel som hade varit kul, häftigt, underligt eller komiskt att se Sonic göra huvudrollen i. Bidragen var långt fler än vad vi hoppats på så det har tagit lite tid att välja ut tre vinnare. Det var svårt men till slut bestämde vi oss för dessa bidrag.

Wii_vinsterWii-paketet går till Anna Bryntorp i Linköping för följande val och motivering:

Leisure Suit Larry – Om rollen som Larry spelades av Sonic skulle nog den stackarn äntligen få napp, eftersom han både är känd för att vara rapp, och kunna lägga upp ett härligt humoristiskt gapflabb! En blå igelkott med röda sneakers som är modig och fräck, kommer sitta i flickornas hjärtan som en smäck!

Retroguidens kommentar: Sonic startade trenden med coolhet och attityd inom plattformsgenren. I sin egen värld finns det ingen han inte pratar (eller springer) omkull så därför är vi nyfikna på att se hur hans attityd går hem hos Larrys hårdhudade damer. Dessutom hade hade Anna skrivit sitt bidrag på rim, och poesi går alltid hem hos oss!

PS_vinsterPlaystation-paketet går till Victoria Svensson i Malmö för följande val och motivering:

Jag skulle vilja ha med Sonic i The Sims. Hade älskat att få in ett så pass overkligt moment i den annars så verkliga miljön i det Sims.

Retroguidens kommentar: Vi kan bara hålla med och det framkallar många frågor hos oss. Hur lever egentligen Sonic till vardags? Dyker Robotnik upp ibland och ställer till problem i kvarteret? Hur påverkar i så fall det Sonics relation till grannarna? Och så den kanske största frågan av alla: hur hinner man som spelare med att fylla behoven hos världens snabbaste igelkott?

Xbox_vinsterXbox 360-paketet går till Jon Sjöberg från Fagersanna för följande val och motivering:

Sonic hade gärna fått ha huvudrollen i ”Wonderboy in Monster Land”, ett spel som jag satt och nötte som liten på min Sega-konsoll. Varför? För att Wonderboy var så LÅNGSAM!! Man började förstå varför det hette ”Sega-spel”. Tänk så mycket mer jag hade hunnit med i min barndom om Sonic hade varit Wonderboy. ZOOM! så hade man varit i mål på nolltid.

Retroguidens kommentar: Amen. Vem har inte någon gång förtvivlat tänkt på hur många spel det finns och hur lite tid man har att hinna med dem alla. Varför inte låta den lätta svårighetsgraden i spel låsa upp en spelbar Sonic så man kan susa sig igenom banorna då och då?
 

Vi tackar därmed för alla fantastiska bidrag och säger grattis till vinnarna. Era priser kommer med posten inom ett par veckor. Ni som inte vann den här gången behöver inte misströsta så länge. Pan Vision var så generösa med priser att det blev en del över som vi sparar till en kommande tävling.

Så det finns med andra ord många anledningar att hänga med här på Retroguiden. Dessutom släpper jag inte Sonic-fokuset riktigt än. Den andra och avslutande delen av vår Sonic-podcast har råkat ut för en del tekniska bakslag men nu är den äntligen på gång. Dessutom har jag också en specialartikel på gång om Sonic Xtreme, spelet som skulle/borde ha blivit igelkottens första äventyr i äkta 3D.

På återseende!

Etiketter: ,