Klassiker för en ny generation

Mysteriet med Lucasarts stora nyhet för retrospelsälskare avslöjades igår kväll. Med de förväntningar som byggdes upp under gårdagen kan man nog säga att det hela blev en aning över-hajpat, många förväntade sig något helt nytt med anknytning till någon gammal klassiker, men när krutröken skingrats och nyheten smält in står det klart att det ändå är några fantastiska godbitar som Lucasarts bjuder oss på.

Lucasarts_logoGenom ett avtal med Steam släpper man från och med imorgon ett flertal klassiska speltitlar för digital nedladdning. Indiana Jones and the last crusade, Loom, The Dig är tre av totalt 8 titlar som släpps i denna första omgång. Alla spel är anpassade för XP/Vista och kan köras i nästan vilken upplösning som helst, i fönster eller i fullskärm.

Som extra grädde på moset medföljer originalmanualerna, samt även de kopieringsskydd som Lucasarts använde då, i digital form. Kopieringsskydden är inte längre nödvändiga för att spela utan skall ses mer som kuriosa. Det om något visar att Lucasarts inte tar lätt på denna återutgivning.

Lucasarts VD, Darrell Rodriguez, lovar att det här bara är början och att fler spel kommer följa efter denna omgång. Dessutom framgår det av en intervju med Joystiq att flera av äventyrsspelen kommer att släppas till iPhone längre fram.

Med Tales of Monkey island idag, klassikerna imorgon och sedan Monkey island: special edition den 15:e ser det ut att bli en äventyrsspelssommar utan dess like.