Konsollfloppar #1: Apple Bandai Pippin

Så här års skrivs många önskelistor med förhoppningar om ett Xbox 360, PS3 eller kanske Nintendos Wii. Det har fått mig att tänka på de där fantastiska maskinerna som inte riktigt lyckades. Den här listan är på inga vis tänkt att vara heltäckande eller definitiv utan tjänar mer som en lista över misslyckade guldkorn och för att ge lite perspektiv på dagens konsollmarknad.

1. Apple Bandai Pippin Född: 1995 – Död: 1997

Det fanns en tid mellan nu och då när Apple var ett företag på dekis. Det här var innan Imac, Ipod och Iphone gjorde entré och skickade företaget upp i topp igen. Under den här svåra tiden gjorde man en del felsatsningar innan man hittade rätt. Överst på min lista över konsollfloppar huserar ett av Apples större misslyckanden.

I mitten av 90-talet gjorde Apple ett försök att bryta sig in på marknaden för interaktiv underhållning med sin CD-baserade konsoll Pippin. I likhet med 3DO-konsollen var den tänkt att licensieras ut och tillverkas av olika tillverkare och inte av Apple själva. Dessvärre var det bara Bandai som nappade inledningsvis och när de väl släppte konsollen dominerades redan spelmarknaden av Playstation och Nintendo 64, och multimedia-inriktade maskiner som 3DO och CD-i hade redan funnits ute i ett par år.

I likhet med de båda sistnämnda blev introduktionspriset alldeles för högt och trots att man försökte marknadsföra den som en billig multimedia-dator uppfattades den av konsumenterna mer som en dyr spelkonsoll. Det blev inte bättre av att den som spelkonsoll var tekniskt underlägsen konkurrenterna. Spelutbudet var dessutom skralt och det mesta kom från Bandai själva. Totalt såldes knappt 45.000 enheter i USA & Japan. Europa fick aldrig någon officiell release.

Övriga konsollfloppar:
2. Amiga CD32
3. Atari Jaguar
4. Philips CD-i
5. Nintendo Virtual boy
6. 3DO Interactive Multiplayer
7. Sega Saturn
8. NEC TurboGrafx-16
9. Sega Dreamcast

Etiketter: , , ,