Konsollfloppar #3: Jaguar

Så här års skrivs många önskelistor med förhoppningar om ett Xbox 360, PS3 eller kanske Nintendos Wii. Det har fått mig att tänka på de där fantastiska maskinerna som inte riktigt lyckades. Den här listan är på inga vis tänkt att vara heltäckande eller definitiv utan tjänar mer som en lista över misslyckade guldkorn och för att ge lite perspektiv på dagens konsollmarknad.

3. Jaguar Född: 1993 – Död: 1996

Det var ingen tvekan om att Jaguar var en imponerande maskin för sin tid. Visserligen var den inte en äkta 64-bitarsmaskin (egentligen var det två parallella 32-bitarsprocessorer), men trots detta var den mer kraftfull än det mesta som fanns på marknaden vid den här tiden. På plussidan fanns bland annat stöd för nätverk med upp till 32 stycken Jaguarer och möjligheten att koppla ihop den med Ataris bärbara konsoll Lynx.

I början sålde också konsollen ganska bra och Atari var aggressiva med sin marknadsföring. Förutom att trycka hårt på 64-bitarsarkitekturen skröt man också över de tredjepartsutvecklade spel som var på väg och som med så många andra konsoller genom åren hängde det till slut på spelen. För även om det till en början såg ut som att många utvecklare skulle satsa på konsollen så vände vinden snabbt.

Det visade sig att Jaguar i likhet med Segas Saturn var svårprogrammerad och Atari hade inte tagit fram tillräckligt med bra verktyg för att underlätta processen. Därför blev många titlar underproducerade medan andra blev kraftigt försenade eller helt enkelt slopade. I slutänden bestämde sig många utvecklare för att satsa på andra maskiner, framförallt Sonys Playstation som var som en dröm för programmerare i jämförelse.

Trots detta släpptes några fina titlar i form av bland annat Alien vs Predator och Tempest 2000 men man nådde ändå inte några högre försäljningshöjder. När Saturn och Playstation släpptes under 1995 fick Atari verkliga problem. I ett försök att mäta sig med de nya konsollerna satsade man på en CD-romspelare och inväntade julhandeln. När högtiden var över stod det dock klart att Atari inte kunde konkurrera om konsumenternas pengar. I början av 1996 gick man samman med hårddisktillverkaren JTS och senare samma år pensionerades Jaguar.

Trots detta har dock konsollen en stark skara fans runt om i världen och tack vare att rättighetsägaren Hasbro släppte rättigheterna till Jaguar fria tillverkas det fortfarande enstaka spel av bland annat hobbybaserade bolag som Songbird Productions. Så även om Jaguar misslyckades under 90-talet visar dagens entusiaster att den i likhet med andra kattdjur har fler än ett liv.

Övriga konsollfloppar:
1. Apple Bandai Pippin
2. Amiga CD32
4. Philips CD-i
5. Nintendo Virtual boy
6. 3DO Interactive Multiplayer
7. Sega Saturn
8. NEC TurboGrafx-16
9. Sega Dreamcast