Konsollfloppar #8: TurboGrafx-16

Så här års skrivs många önskelistor med förhoppningar om ett Xbox 360, PS3 eller kanske Nintendos Wii. Det har fått mig att tänka på de där fantastiska maskinerna som inte riktigt lyckades. Den här listan är på inga vis tänkt att vara heltäckande eller definitiv utan tjänar mer som en lista över misslyckade guldkorn och för att ge lite perspektiv på dagens konsollmarknad.

8. TurboGrafx-16 Född: 1990 – Död: 1993

Turbografx-16, eller PC Engine som den hette i Japan, blev en stor succé i hemlandet när den släpptes där 1987. Visserligen var den inte en äkta 16-bitarskonsoll då själva huvudprocessorn var av 8-bitarsarkitektur – endast marginellt snabbare än NES. Däremot hade den dubbla 16-bitars grafikprocessorer och sex-kanaligt ljud som gav den dittills oöverträffad grafik och ljud. TG-16 blev enormt populär i Japan och sålde inledningsvis bättre än Famicom. Sett till hela generationen var man klart före Segas Megadrive. Stärkta av succén bestämde sig tillverkaren NEC för att lansera konsollen i väst men man väntade hela två år på att göra det.

Om TG-16 var en av de mest populära och spelrika konsollerna någonsin i Japan blev det raka motsatsen i västvärlden. Precis som för Segas Master System drabbades man väldigt hårt av Nintendos tuffa affärsmetoder i Nordamerika. Detta i kombination med en långsam översättningsprocess av spel från den japanska marknaden gjorde att det blev klent med kvalitetstitlar till TG-16. Dessutom koncentrerade man sin PR-apparat kring storstäder runt om i USA och Europa och det gjorde att konsollen förblev okänd i stora delar av västvärlden.

När den högt prissatta CD-spelaren till TG-16 floppade – bland annat på grund av att man helt enkelt inte översatte de bästa japanska titlarna – stod det klart att NEC hade förlorat slaget mot konkurrenterna. I slutänden fick man se sig akterseglad av både Segas Megadrive och Nintendos Super Nintendo helt enkelt på grund av ett sämre spelutbud. I Japan fanns dock NEC:s 8/16-bitarshybrid kvar långt in på 90-talet mycket tack vare en lång rad titlar med vuxenorienterat material.

Övriga konsollfloppar:
1. Apple Bandai Pippin
2. Amiga CD32
3. Atari Jaguar
4. Philips CD-i
5. Nintendo Virtual boy
6. 3DO Interactive Multiplayer
7. Sega Saturn
9. Sega Dreamcast