Konsollfloppar #9: Sega Dreamcast

Så här års skrivs många önskelistor med förhoppningar om ett Xbox 360, PS3 eller kanske Nintendos Wii. Det har fått mig att tänka på de där fantastiska maskinerna som inte riktigt lyckades. Den här listan är på inga vis tänkt att vara heltäckande eller definitiv utan tjänar mer som en lista över misslyckade guldkorn och för att ge lite perspektiv på dagens konsollmarknad.

9. Dreamcast Född: 1999 – Död: 2002

Sega hade misslyckats kapitalt med att förvalta arvet från 16-bitarsgenerationen och den tekniskt överlägsna Saturn hade snabbt blivit omsprungen av den pigga uppstickaren Playstation från nykomlingen Sony. När Nintendo dessutom hoppade direkt till 64 bitar satsade Sega allt på nästa generation.

128-bitarskonsollen Dreamcast sålde initialt mycket bra och gjorde ganska stor succé världen över. Det var den första konsollen med inbyggt modem och hade därmed stöd för multiplayerspel över internet. I Europa marknadsfördes konsollen med orden ”Upp till 6 miljarder spelare”. På grund av att Sega överlät onlineabonnemangen till externa företag varierade dock priserna kraftigt i Europa och i flera fall blev kostnaden för konsument dyrare än en snabbare, reguljär, internetuppkoppling.

Tyvärr var också Segas rykte bland utvecklare kört i botten efter en lång rad av misstag i samband med hårdvarusatsningar som 32X och Saturn. När Sony offentliggjorde Playstation 2 i mars 1999 gick utvecklare efter utvecklare i ett lämmeltåg över till Sonys nya konsoll. Kanske mest avgörande var att den tidigare Sega-anhängaren Electronic arts meddelade att företagets sporttitlar inte skulle ges ut på Segas konsoll. Trots detta sålde DC bra under sin inledande tid på marknaden men efter hand som hajpen kring PS2, Microsofts Xbox och Nintendos Gamecube tog fart tappade DC stadigt i försäljning. Redan efter ett par år såg loppet ut att vara kört för Sega som inte hade resurser att stödja sin Dreamcast i tillräcklig utsträckning. 2002 lade man ned tillverkningen av konsollen och meddelade chockad spelvärld att man drog sig ur hårdvarubranschen för gott.

Övriga konsollfloppar:
1. Apple Bandai Pippin
2. Amiga CD32
3. Atari Jaguar
4. Philips CD-i
5. Nintendo Virtual boy
6. 3DO Interactive Multiplayer
7. Sega Saturn
8. NEC TurboGrafx-16

Etiketter: , ,