Krönika: ”Är nedvärderingen av retro ett problem?”

Under några veckor har jag varit testpilot och bloggat om Sony Ericssons nya speltelefon Xperia PLAY. En sak som varit intressant har varit att följa de övriga testbloggarnas texter.

Chrono trigger

Chrono Trigger - en gång ett högaktat verk. Idag..?

Ett inlägg från EmmyZ fick mig att reagera och en kommentar från en läsare fick mig att agera.

EmmyZ skriver bland annat:
[Emulatorer och roms] är i mina ögon ingen bra kompensation för ett skralt utbud.

Detta belyser en ganska vanlig inställning att äldre spel inte är riktiga spel, utan bara det som är nyproducerat räknas. Ska spel få samma legitimitet som film (vilket hela branschen inklusive gamers verkar snegla mot) vill det nog till att man inte bara ser gamla spel som kuriosa i bästa fall.

När man tittar på om Blu-rayspelarna ska vara något att satsa på tittar man ju i regel inte på filmutbudet begränsat till hur många filmer som produceras 2011. Man tittar på hur många och vilka filmer som är tillgängliga på formatet över huvudtaget.

Nu är detta absolut ingen kritik mot EmmyZ, gillar man inte vissa typer av spel så är det förstås helt okej. Men hon gav uttryck för den grundmentalitet som verkar råda. Istället för att säga något i stil med ”jag gillar inte äldre spel, därför är spelutbudet skralt” säger man istället ungefär som EmmyZ uttryckte sig ovan.

Ett problem med detta är att det i regel är så kallade ”hardcore gamers” som leder olika bloggdebatter och bland dessa är troligen en majoritet sådana som inte jämställer äldre spel med nya. Därför belyses allt för sällan det här problemet – och jag tror verkligen att det är ett problem. Måhända inget som spelbranschen står och faller med men det är desto större för alla de som strävar efter att lyfta fram spel som accepterad kulturform.

Etiketter: ,