Krönika: Året då Lucasarts försvann

Lucasarts_logo

Nytt år och nya möjligheter till spelande, samlande och att lära sig nya saker om spelhistorien. För det är ju så det är här. Trots att jag inte har kunnat uppdatera så ofta som jag vill i perioder, och trots att sajten och innehållet har genomgått en del förändringar under åren så har fokuset på spelhistoria varit intakt och kommer så att fortsätta vara. Det är den tunna röda tråd som löper genom Retroguiden.

Ett av årets bästa spel. Inte tekniskt men berättarmässigt.

Ett av årets bästa spel. Inte tekniskt men berättarmässigt.

Recensioner och spelgenomgångar (mitt ganska dåliga och kantiga namn på retrospelsrecensioner) kan man läsa överallt. Jag vill dock tro att det finns ett värde av att kunna sätta in spel och bransch-händelser i ett historiskt perspektiv. Att det finns ett värde i att få lära sig lite mer om spelen som man lagt och lägger ned så många timmar på. Därför är mitt mål att varje recension/genomgång ska innehålla något sådant – och det är det som är tänkt att skilja ut Retroguiden från mängden. Åtminstone är det så ambitionen ser ut.

Det blev inget besök till någon av Sveriges tre stora mässor (Gamex, Retrospelmässan, Retrogathering) förra året något som jag hoppas kan förbättras under 2014. Ett nytt inslag var att jag började recensera en del nya spel, låt vara med en mer eller mindre tydlig koppling till det förgångna. Först ut var Cognition-serien som inte bör missas av någon med fäbless för peka/klicka-spel med ett mer vuxet innehåll. Därefter hann jag med att avverka spel som Larry Reloaded, Speedball HD och Age of Empires II HD. Gemensamt för de flesta av dessa nya spel har varit att de har varit små produktioner, inte sällan med en Kickstarter-kampanj i bakgrunden vilket är spännande. Just konsoll/dator-spel är numera den största kategorin på Kickstarter.

Gemensamt för dem har tyvärr varit att de sällan känts som ’färdiga’ spel. Läs till exempel vad jag ansåg om det halvfärdiga The Chaos Engine. Detta får man nog vänja sig vid vad det det gäller indie-spel men det är ändå illa att man som konsument tvingas köpa spel som inte är färdiga, för vad händer om utvecklaren slutar stödja spelet? Vad händer om för få köpare strömmar till så att pengarna till utveckling och färdigställande av spelet tar slut? I ett längre perspektiv kan det leda till att konsumenterna blir mindre benägna att chansa och att dessa spel inte får tillräcklig uppbackning från första början. Resultatet blir då färre spel, ett sämre spelutbud och återigen en total dominans av de stora drakarna. Det blir onekligen intressant att följa den utvecklingen.

Nackdelen med alla nya spelrecensioner under året har varit att det har blivit färre genomgångar av gamla spel och så ska det naturligtvis inte vara. Jag eftersträvar balans i allt jag gör så här har jag ett tydligt mål att nå under 2014 – fler spelgenomgångar (eller retrospelrecensioner – finns det något bättre namn på det?).

Star Wars the arcade game

Star Wars i Ataris tappning.

Många startinlägg på ett nytt år brukar handla om årsbästa/sämsta-listor. Jag har gjort en borta på DVDKritik med förra årets bästa film-släpp på DVD. Att göra någon över det generella spelutbudet skulle inte bli särskilt intressant eftersom jag spelat så få av de nya spelen. Men längst ned i den här posten hittar ni de bästa spel jag testat under förra året – och så det absolut sämsta så att ni vet vad ni kanske ska akta er för.

2013 kommer annars bli ihågkommet som året då Lucasarts lade ned sin egen utvecklaravdelning. Inga fler genuina Lucasarts-spel alltså, nu ska allt outsourcas. Det är ingen hemlighet att Lucasarts haft problem väldigt länge. Lika vilsna som alla andra företag som en gång satsade majoriteten av sina resurser på peka/klicka-spel snöade Lucasarts därefter in på Star Wars. Redan 2002 erkände man själva att det blivit för mycket av Lucas rymdsaga och satte som mål att åtminstone hälften av alla nya spel skulle vara icke-Star Wars. Det lyckades man inget vidare med att infria, mycket därför att kvaliteten på spelen – Star Wars eller ej – fortsatte att vara för låg. Med facit i hand kan man förstås ifrågasätta om det är en bättre väg att gå att ge upp och lägga ned allt vad utveckling heter än att göra en grundlig utredning och försöka höja kvaliteten. Gissningsvis var företaget i alldeles för dåligt skick rent ekonomiskt för att välja det sistnämnda.

I dagsläget spelar jag spel som Ghouls’N Ghosts (Master system) och The last of us (Playstation 3) – gammalt och nytt i en salig blandning alltså. Den förstnämnda kommer förstås att komma här som spelgenomgång så småningom medan den sistnämnda inte gör det av naturliga skäl. Däremot är det inte omöjligt att utvecklaren Naughty Dog kan dyka upp i en företagsprofil då de börjat samla på sig en intressant historia. Vad mer som kommer på Retroguiden under 2014? Den som hänger med får se och jag tar mer än gärna emot tips och förslag. Ha nu ett riktigt bra spelår – oavsett om det blir mycket retro eller ej!
 

retroguiden_understreckare

Spelgenomgångar
Retroguiden rekommenderar:
Suikoden (PS)

Retroguiden avråder:
Times of Lore (C64)

Recensioner
Retroguiden rekommenderar:
Age of Empires II: HD Edition (PC)
Superfrog HD (PSN)
Space Hulk (PC)
Cognition: An Erica Reed Thriller (PC)
Shadowrun Returns (PC)

Retroguiden avråder:
The Chaos Engine (PC)
Kingdom Hearts HD 1.5 ReMIX (PS3)
 

retroguiden_understreckare