Krönika: Dumma människor i stora grupper

ShenMueIII_Logo

 

I den utskällda femte Star Trek-filmen The Final frontier finns det en scen mot slutet där besättningen äntligen får möta vad de tror är Gud. Alla blir vördnadsfulla och faller ned inför detta faktum, till och med den annars så logiske och analytiska Spock. Ingen reagerar nämnvärt på att Gud beordrar dem att föra deras skepp närmare planeten så att det kan ta honom och hans kärleksbudskap ut över galaxen. Gud vill ha ett skepp så då ska han väl få det? Ingen vågar säga något av rädsla för att sabba illusionen. Ingen – utom James T Kirk. Han vågar ställa den kritiska frågan: – Varför behöver Gud ett rymdskepp?

 

Så varför återger jag det här? Jo, det är som George Carlin sa:
– Underskatta aldrig kraften hos dumma människor i stora grupper.

Under E3 deklarerade Sony och speldesignern Yu Suzuki att de ämnar avsluta Shenmue-trilogin med ett tredje spel. Äntligen, utbrast jag och i glädjeyran tänkte jag aldrig på att det skulle ske genom en Kickstarter-kampanj. Det sjönk in först efter någon dag när det visade sig att målet på två miljoner dollar passerats med råge. Precis som i exemplet ovan där Kirk vågade fråga varför Gud behöver ett rymdskepp (Gud är ju allsmäktig, liksom) så började jag fråga mig varför Sony behöver Kickstarter för det här?

Det visade sig att det var fler som ställde den frågan och de har fått känna på den arga internetmobbens vrede i kommentarfält och via mejl. De tror:
1. Att de som vågar ställa de kritiska frågorna hatar Shenmue
2. Att de som vågar ställa de kritiska frågorna inte vill att spelet ska bli producerat
3. Att de som vågar ställa de kritiska frågorna kommer att göra så att spelet inte blir producerat

ShenMueIII_ConceptOch för detta bombarderas journalister och nyhetsrapportörer med hot och krav på att ändra rubriker, innehåll eller helt enkelt radera sina artiklar, krönikor och andra texter som på minsta sätt uttrycker något kritiskt mot kampanjen. Krönikören Dave Thier på Forbes.com har i och för sig skrivit tveksamma saker tidigare men uppmanade människor i en krönika att sluta donera nu när Kickstartern nått målet. De senaste dagarna har han bombarderats med krav på att ändra sin rubrik eller ta bort krönikan. Dave Thier har tydligen resignerat för nu har artikeln istället en mer lågmäld rubrik (men hans relevanta frågeställningar finns dock kvar). Det får mig att tänka på fascism. Det får mig att tänka på George Carlin och dumma personer i stora grupper.

För oavsett hur kritiska journalister och krönikörer blir hyser jag inga tvivel på att Shenmue III kommer att bli verklighet. Vi fans vet om att kundunderlaget finns och nu vet även Sony det. Som journalist arbetar man, förenklat, med att söka sanningen utan att lägga in för mycket av personliga preferenser och åsikter. Sedan finns det journalister som klarar det mer eller mindre bra, speciellt när det gäller speljournalism, men i det stora hela är det relevant i jakten på sanningen att ställa kritiska frågor om Shenmue III. Och då spelar det ingen roll om någon journalist verkligen hatar spelserien (vilket jag dock starkt betvivlar). Det handlar om att det här är rimliga frågor att ställa och att det är deras jobb att ställa dem.

Sony och Yu Suzuki har svarat på en del obekväma frågor så här långt och då har det krupit fram att Kickstarter-kampanjen egentligen är en slags förklädd marknadsundersökning. Sony ville helt enkelt veta hur stort intresset var innan man investerade. Det är väl ingen stor grej men ett problem är att man inte sa det från början. Förmodligen har det mesta ganska oskyldiga förklaringar, det brukar vara så, men tveksamheterna växer när man inte klargör detta. Kickstartern är omgiven av mysterier och frågetecken och just nu ser det ut som att man medvetet kapitaliserar på de utsvultna fansen för man vet om att de inte ställer några frågor. Ge bröd och skådespel till folket så ställer de inga frågor, typ. Det är så det framstår, tyvärr.

Sony och Yu Suzuki har fått sitt svar från fansen. Det rimliga vore att besvara frågorna som uppstått. Oavsett om dumma människor i stora grupper tycker annorlunda. Vi behöver fler som James T Kirk som vågar ställa frågor när alla andra bara sätter på sig skygglappar för att det serveras bröd och skådespel till folket. Även om skådespelet är något så fantastiskt som ett Shenmue III. Och ja, trots allt detta ser jag fram emot avslutningen på trilogin!

Etiketter: , ,