Krönika: ”Folkbildning borde väl SVT vara intresserade av?”

Kanske kan det se ut så här på SVT Play i framtiden?

Kanske kan det se ut så här på SVT Play i framtiden?


Jag brukade vara rätt kritisk mot samlare då jag tyckte att de drev upp priserna för de som bara ville uppleva spelen. Inom konsten har man till exempel löst det där med att du kan köpa legitima kopior av Mona-Lisa eller Skriet och avnjuta hemma. Inom film och litteratur löses det med att rättighetsägarna ger ut verken igen till (ofta) lägre priser.

Ingen av dessa lösningar har implementerats helt i spelbranschen men en del goda föredömen har släppt sina gamla alster gratis (Bethesda, Team 17, Cinemaware etc.). Andra har nyttjat populära plattformar som GOG, Steam, PSN och XBLA för att göra äldre spel tillgängliga för en förhållandevis billig peng (Sega, 3D Realms m fl). Det är nästan bara Nintendo som inte spelar ’fair’ i det avseendet.

Tradera är en stor säljplattform men det kan vara svårt att få en bred överblick.

Tradera är en stor säljplattform men kan vara svår att få uppsikt över.

Nåväl, går vi tillbaka till samlarna har jag efter att ha ’umgåtts’ med sådana på nätet under en lång period fått en delvis förändrad bild. Visst finns det fortfarande de som driver på de ibland nästan löjeväckande priserna men värre är det med de som bara försöker göra sig en hacka på den omogna retromarknaden. Faktum är att många samlare jag kommer i kontakt med har en slags moralisk kompass som nästan gränsar till solidaritet i det att de säljer konsoller och vissa spel för mycket överkomliga summor.

Retrospelmarknaden är fortfarande väldigt omogen och det finns förhållandevis lite kunskap hos en stor del av de som säljer begagnade spel. Med tanke på det växande intresset vore det dock intressant att skapa någon slags samlande informationsbank om värdet på retrospel. Varför inte en webbplats med personer som arbetar för att hålla koll på begagnatmarknaden i Sverige? En annan spännande idé vore om SVT satsade på en ’spin-off’ på Antikrundan där några noggrant utvalda experter (gärna med olika värderingsgrund) kunde kommentera aktuella försäljningar och kanske rekommendera olika spel. Ett program som inte bara går på samlarintresset utan som också tog upp det historiska perspektivet samt tips på spel som man bara måste spela. En sådan programserie behöver inte kosta några stora pengar och kunde sändas via SVT Play, kanske till och med ett kortare sammandrag i det riktiga Antikrundan? Nappar inte SVT så borde Sveriges radio med P3 spel definitivt göra det.

Det finns förstås flera vinster med en sådan här satsning. Dels höjer det intresset och legitimiteten för en stor och passionerad hobby för väldigt många, dels höjer det kunskapen hos de som vill köpa eller sälja gamla spel. Och folkbildningsaspekten borde väl SVT vara intresserade av? I en tid när retrospelmarknaden växer och spel accepteras allt mer som intresse (se bara på P3 spel i radion eller e-sportsatsningarna i flera TV-kanaler) är det här ett naturligt och viktigt steg att ta. Frågan är bara vem som gör det först!

Etiketter: ,