Krönika: ”Ju mer saker förändras, desto mer förblir de desamma”

I slutet av förra året återaktualiserades två gamla sanningar kring 2011 års kanske största spelsläpp. ”Ju mer saker förändras, desto mer förblir de desamma” och ”tänk vad fort vi glömmer”.

Under veckorna efter Skyrims upphaussade release följde jag reaktionerna runt om på internet och på väldigt många ställen ondgjorde man sig över buggar. Nyligen testade jag den icke-patchade PC-versionen och kan bara hålla med. Visst finns det ganska iögonfallande buggar omgående i spelet, men inte blir jag speciellt förvånad. Så här har det sett ut med varenda spel i serien, från 1994 års Elder scrolls: Arena vidare genom det ökända Daggerfall fram till dagens Skyrim.

Pentium cpu with MMX

Bethesda är ena riktiga retroprogrammerare! Bild: Konstantin Lanzet

För ett tag sedan framkom det dessutom att PC-versionen var osedvanligt dåligt programmerad. Genom att bland annat skriva kod för ett över 20 år gammalt instruktionsset (vi talar alltså om pre-MMX för er som minns det) så har man gett Skyrim långt ifrån den prestanda spelet borde ha haft. Detta upptäcktes fort och löstes genom en patch från MOD-gemenskapen. Enligt vissa uppgifter gav den lilla patchen en prestandaförbättring på upp till 40% och det får nog ses som anmärkningsvärt. Sedan dess har Bethesda bland annat beskyllts för att vara lata, men det går även ett rykte om att Bethesda helt enkelt inte är intresserade av att lägga mer tid än absolut nödvändigt på PC-versionen.

I takt med den allt mer försämrade kvalitetstestningen från bolagen så är det inte alls förvånande att sådant här fortsätter hända. Internet är förstås en av de indirekta skurkarna i sammanhanget. När alla blev uppkopplade med allt snabbare hastigheter började spelbolagen fråga sig själva varför de skulle bekosta dyr buggtestning när man hade en hel marknad av konsumenter till sitt förfogande. Nu har det hela alltså gått ett steg längre. Varför ska bolagen anstränga sig med spelen när konsumenterna gör jobbet åt dem? Undrar just vad en sådan som Yuji Naka säger om det?

Nog om det, hur var resten av året då? När jag ser tillbaka på året som helhet finns det annars både glädje och besvikelse. Glädjen består förstås i 3-årsfirandet, men mer om det lägre ned. Besvikelsen infinner sig när jag ser det låga antalet spelgenomgångar. Lägg därtill att det inte tillkom en enda företagsprofil under året. Dessa saker är två grundbultar i Retroguiden och därför kommer jag försöka göra 2012 till ett fokusår för dessa.

Desto roligare då att jag hittat ytterligare två grundstenar till det här bygget. Det ena är den nya, komprimerade formen av nyhetsbevakning. Att ungefär varannan vecka återge det roligaste och mest intressanta som hänt i nyhetsväg med retroanknytning. Sett till besöksstatistiken verkar det vara ett uppskattat nyhetsformat. Dessutom underlättar det enormt för mig att inte behöva författa ett nytt inlägg så fort det händer något.

Den andra nyheten, podcasten, ligger fortfarande i sin linda och kommer söka efter rätt form under 2012. Under året testade jag två format, dels i intervju-stil med min producent som frågeställare. Där finns massor att slipa på men det finns ett embryo till något bra där. Det andra formatet var en återgång till upplägget för mitt uppskattade gästspel hos Radio speltorsk sommaren 2010. Avsnittet som blev en slags julspecial publicerades på julafton men verkar inte ha rönt något större intresse. Jag får kanske tänka om där, även om jag själv gillar den.

I början av året hölls återigen Dataspelsgalan och i bloggvärlden fanns det många kritiska röster då man valt att hålla den till största del bakom stängda dörrar. På sätt och vis förstår jag varför, då kritiken mot 2010 års gala var lite väl tuff. Dock finner jag det väldigt olyckligt att man avskärmar sig från fansen. Jag skulle vilja se Idrottsgalan eller Grammisgalan förvandlas till en intern ryggdunkarfest för den egna branschen. Nä, jag hoppas på en helomvändning 2012.

Sonic 20th_logo_570x350Det roligaste jag gjorde förra året var förstås att fira 3 år med Retroguiden. Eftersom, av en ren slump, den födelsedagen delas av självaste Sonic the Hedgehog kändes det naturligt att slå ihop de båda födelsedagarna. I samarbete med Sonics officiella hem i Sverige, Pan Vision, blev det två stycken tävlingar som höjde både intresset och besökarantalet på Retroguiden. Det gav definitivt mersmak och finns med i tankarna när det blir dags att fundera på nya inslag för 2012.

Årets populäraste artikel/inlägg? När jag publicerade intervjun med mig själv från Nerikes Allehanda. Det var kul att kunna ge kategorin retrospel lite uppmärksamhet i dagspressen.