Krönika: Myten om Bergsala och NES

Mytbildning

UPPDATERAT 2009-09-09: Det har sedan den här krönikan skrevs uppdagats att myterna som tas upp egentligen kom från en komplicerad trollning. Ni kan läsa mer om det här!

Att fara med osanning är väl de flesta överens om är en ganska dålig sak. I historiekretsar är det dessutom extra allvarligt. Även om det populärt brukar heta att historien skrivs av vinnaren så finns det många poänger med att den kunskap vi för vidare faktiskt stämmer. Tyvärr finns det också mytbildningar, skrönor och rena lögner som hotar denna historieskrivning – för att inte tala om våra bankkonton.

Igår stötte jag på en underlig myt som vandrar runt bland en del nya NES-samlare. Det är svårt att utröna hur den har uppstått men det verkar härröra från en del fria fantasier och några delar missförstånd. I en loppis-grupp på Facebook presenterade en person glatt och stolt dagens kap. En svensksåld NES-konsoll med två handkontroller som vederbörande prutat ned från 2000:- till 1800:-. Ett par enstaka personer gratulerade köparen till fyndet medan resten satt och undrade när poängen i skämtet skulle komma. Jag kan tillägga här för tydlighetens skull att riktpriset i denna Loppis-grupp har legat under 500:-.

Problemet var bara att det inte var något skämt. Det visade sig efter en kortare förvirrad diskussion att det finns någon slags missuppfattning; att de konsoller och spel som såldes i Sverige helt eller delvis var tillverkade i Sverige. Frågor uppstod genast av de mer luttrade samlarna var denna information kom ifrån och senare även vilka bevis som fanns för detta nydanande påstående. Likt en gammal skolgårds-sägen hävdades det att spelen minsann vägde mer då de svenska komponenterna skulle vara tyngre. Tyngre var här synonymt med bättre kvalitet vilket därmed åtnjöt ett högre pris. Detta var förklaringen till att svensksålda NES-prylar skulle vara så pass dyra. Detta liksom myterna i stort gick inte att slå hål på trots att de som framförde dem sade sig bara ”ha hört att det var så”. Ingen hade alltså testat själv men ”man hade hört från riktiga samlare”.

Svensk- Importerad? Tillverkad? Eller bara en skön konsoll?

Svensk- Importerad? Tillverkad? Eller bara en skön konsoll?

Ett lätt sätt att se att något inte stämmer med ett påstående är om personerna som håller fast vid det uppger olika orsaker individuellt till varför påståendet skulle stämma. Vad det gällde SCN/Bergsala-konsollerna (dessa termer blandades hejvilt under diskussionen) var det väldigt tydligt. Här är några av anledningarna för att illustrera inkonsekvenserna:

* Hårdvaran är alltid dyrare än spelen och vissa SCN-spel är ju värda flera tusen. (Här användes PS3 som exempel.)
* Bergsala bytte ut en del dåliga kretsar mot svenska, kvalitetstillverkade diton. (Här nämndes Ericsson som tillverkare av dessa kretsar.)
* Bergsala bytte ut kretskorten till sådana som hade svensktillverkad och därmed tjockare plast.

Och så min personliga favorit: Bergsala tillverkade helt egna NES-konsoller – därav att många gärna svängde sig med orden ”svensk kvalitet”.
Jag tog kontakt med Martin Lindell, författare till boken 8 bitar på 80-talet: Nintendos marsch in i de svenska hemmen, för att höra om myten om ”svensk kvalitet” i NES-konsollerna är något som funnits länge?
– Nej, det har jag aldrig hört talas om. Nintendo tillverkade alla spel själva, så jag tvivlar på att det finns någon sanning i det. Låter som de gått på SCN-myten lite väl hårt.

Är detta då så farligt? Om alla inblandade i en affär tror på samma lögn borde det väl kunna vara okej? Ja, och nej! Ska en marknad vara stabil så bör deltagarna ingå på samma premisser. Här får vi istället olika delar av marknaden som värderar utifrån olika premisser – varav några är helt osanna. Detta påverkar den ekonomiska faktorn men som något utav en spelhistoriker ser jag också ett större värde i att historien återberättas på ett så korrekt sätt som möjligt. Jag har själv fått ändra på saker här och där i texter här på Retroguiden när jag antingen missuppfattat eller helt enkelt blivit felunderrättad, men jag gör det med glädje då den trovärdighet det ger mig är vida viktigare än någon eventuell sårad stolthet.

Martins bok rekommenderas för den som snabbt vill ta sig igenom den svenska NES-historien.

Martins bok rekommenderas för den som snabbt vill ta sig igenom den svenska NES-historien.

Här finns det ansvar att ta för alla spelintresserade – att se till att det vi lämnar vidare till de som växer upp idag är något de verkligen kan lita på. Vad är annars vitsen med Martin Lindells bok ovan? Det hade nog varit så mycket billigare och enklare (för att inte säga mer roande) för honom att hitta på en saga. Det är också viktigt att hålla sig ödmjuk och vara beredd att ändra ståndpunkt, något jag alltid blir påmind om när jag gör research för någon artikel. Historikern Dick Harrison har formulerat 6 punkter som talar om varför korrekt historieskrivning är viktigt. Även om de specifikt gäller vår omvärldshistoria går de att applicera på specialområden som spel. Mest aktuellt med tanke på den bisarra diskussionen jag var med om torde vara punkt 5:
Kunskap om historia och historisk forskning utvecklar vår känsla för källkritik.

Källkritiken i detta fall påvisade att det inte fanns någon trovärdig källa för myten att falla tillbaka på. Jag hoppas att fler blir kritiska ute på den begagnade spelmarknaden. Det skulle om inte annat spara en hel del människor en hel massa pengar.

Etiketter: , ,