Krönika: Myten var bara ett troll

Mytbildning

De av er som läst kommentarfältet under min förra krönika har förhoppningsvis förstått att myterna jag tog upp i krönikan inte verkar existera vilket förstås är positivt. Istället har det sedan publiceringen avslöjats att detta var en del i en komplicerad trollning vars like jag inte beskådat på nära håll någon gång. Avsikten är lite diffus då flera orsaker har uppgetts som anledningar men resultatet är desto sämre.

De två huvudsakliga sakfrågorna verkar i alla fall ha varit att starta debatt kring SCN-hysterin samt det faktum att allt fler ger sig in i retrospelsträsket för att försöka tjäna lite snabba cash. Båda dessa saker driver nämligen upp priserna till ibland nästan orimliga nivåer.
Skälen till trollningen är alltså behjärtansvärda men man har inte lyckats särskilt väl med att lyfta upp diskussionen på agendan. Det man istället åstadkom var att driva med personer som i själva verket sympatiserar med sakfrågorna samt att man startat debatt kring själva trollningen. Alltså inte kring de sakfrågor man ville belysa.

Exempel på initiativtagarens försök att underhålla myterna i SCN-diskussionerna.

Exempel på initiativtagarens försök att underhålla myterna i SCN-diskussionerna.

En av initiativtagarna har redan gett sig till känna i kommentarfältet till den förra krönikan och verkar inte vilja kännas vid något som helst ansvar för de negativa aspekterna av detta. Han skriver i sin första kommentar att ”det inte alls handlade om att driva med SCN hysterin som finns i sverige”. Ett uttalande som är befängt då han själv var med och lade ved på den eld han startat genom att då och då slänga in små kommentarer för att förstärka myt-diskussionen. Se exempel i bilden här bredvid.

Dessutom insinueras det att jag och de andra som nu gick på trollningen (vilket är en sanning med modifikation) saknade ”enkel slutledningsförmåga” eftersom andra minsann såg rakt igenom bluffen. Det är riktigt svagt och vittnar om någon som visserligen erkänt sig sakna kontroll över att det hela exploderade och blev större än väntat men som ändå inte vill kännas vid något ansvar för de negativa konsekvenserna. Det hade sett betydligt snyggare ut om man i linje med realism faktiskt medgett även dessa negativa omständigheter.

Är jag då själv utan skuld i allt detta? Naturligtvis inte. Jag kunde, och kanske till och med borde, ha väntat ytterligare lite med att plita ihop den där krönikan. Jag var stressad av att jag velat få ut den under de senaste dagarna men inte hittat vare sig ämne eller inspiration. Här serverades allt på ett silverfat och frestelsen tog över. Men man ska dock ha i åtanke att när krönikan publicerades var trollningen en bra bit in på sitt andra dygn, var inne på sin andra stora diskussionstråd och hellre än att riskera att allt faktiskt var sant och vi inte sa något så fortsatte vi att delta i diskussionen.

Mina sista åtgärder för att försöka sona mina misstag är den här, nya, krönikan samt att lämna kvar länk till den gamla och dess kommentarfält orört så får människor bilda sig en egen uppfattning så gott det går.

Etiketter: , ,