Lämlarna invaderar

LemmingsSkulptur_570x350

Där jag bor, i Örebro, anordnas det varannan sommar en konstutställning kallad Open Art. Dessa konstverk, stora som små, placeras ut runt om i staden och väcker inte sällan uppmärksamhet – ibland till och med från fjärran länder.

Lemmings_SkulpturOm två år är det dags igen och då vill jag se Örebros offentliga rum invaderas av lämlar! I staden Dundee i Skottland har nämligen konstnären Alyson Conway skapat och placerat ut några skulpturer föreställande Lämlar från det klassiska spelet Lemmings. Figurerna är i full färd med att på olika karaktäristiska sätt försöka ta sig över två pelare som omger en entré till ett område där stadens spelindustri huserar. Detta är också passande nog bara några hundra meter från den plats där Lemmings skapare DMA Design hade sitt gamla kontor.

DMA Design köptes upp av Gremlin Interactive i slutet av 1996 och så småningen ombildades företaget som Rockstar North. Nuvarande moderbolaget Take 2 Interactive äger fortfarande rättigheterna till Lemmings och 2006 släpptes det senaste spelet – då till Sonys konsoller. Om nästa framträdande dröjer vore det inte så dumt att få se dem som konstverk så länge. Kanske till och med i en svensk stad i mellansverige om ett par år?

Läs mer och hör konstnären själv berätta!