Modern retrokonsoll

Uzebox

Hoppas du att tomten kommer med ett nytt TV-spel i år? Kanske ett Xbox 360 för att komplettera ditt Wii eller Playstation 3. Har du dock riktig tur kanske det är ett Uzebox han har med sig i säcken.

Uzebox kan bäst beskrivas som en modern retrokonsoll. Den skapades av entusiasten Uze som blev inspirerad av de många spelrelaterade elektronikprojekt han sett runt om på nätet. I dagsläget ståtar grunddesignen med följande specifikationer:

* Processor: ATmega644 microcontroller
* RAM: 4K
* Programminne: 64K
* Klockfrekvens: 28.61616Mhz
* Grafik: 256 färger samtidigt på skärmer
* Videostandard: NTSC (Komposit el. S-video)
* Ljud: 4 kanaler, 8-bit mono, 15Khz
* Handkontrollskontakt: SNES
* Lagringsmedia: SD/MicroSD eller MMC card interface

Fuzebox

Fuzebox innebär ett läckert chassi. Men å andra sidan får du försöka bygga ihop det själv. Vettigt julpyssel för den teknikintresserade familjen kanske?

Det som skiljer den från många andra är att den är ”open source”. Det innebär att vem som helst får bygga en eller rent av tillverka en klon och sälja den. Det sistnämnda har resulterat i Fuzebox, en Uzebox-klon tillverkad av Adafruit industries.
 

Den stora skillnaden mellan de två är att den sistnämnda levereras omonterad och riktar sig alltså till de med lite elektronik-kunskap som inte har något emot att plocka fram lödkolven. A andra sidan levereras den med ett specialtillverkat läckert röd-svart chassi.

Bland de spel som finns färdiga för konsollen hittar man idel nyversioner av gamla klassiker från andra plattformar. Boulderdash, Arkanoid, Pac-Man och förstås Pong är bara några av de spel som finns att ladda ned. Dessutom rapporteras versioner av Adventures of Lolo, Zelda II och Sonic the Hedgehog vara under utveckling.

Spelen skriver man i assembler eller det vanligare C/C++. Så här två år efter uppkomsten finns det en liten men aktiv community som utvecklar såväl spel som konsollen i sig. Så varför inte överraska familjen med en gör-det-själv-konsoll denna jul?

Mer information om Uzebox hittar du på projektets hemsida.

Etiketter: