NES firar 25 år i Sverige

Foto: Nintendo.se


Idag är det 25 år sedan Nintendo gjorde entré i Sverige med sin konsoll Nintendo entetainment system – förkortat NES. Med egen-producerade spel som Super Mario bros, The Legend of Zelda och tredjeparts-produktioner som Konamis Castlevania och Capcoms Mega man-serier lade man snabbt världen för sina fötter.

I Europa hade man svårare att nå den totala dominans man åtnjöt i Nordamerika men Sverige var ett skinande undantag, mycket tack vare ett företag vid namn Bergsala. Om allt detta har Martin Lindell skrivit ingående i sin bok 8 bitar på 80-talet som får tjäna som ett hett boktips denna dag. Vill ni läsa en kortare version finns Tobias Bjarnebys artikel här.

Ett kortare lästips är intervjun med Owe Bergsten, Bergsalas VD och grundare, där han berättar om sina NES-favoriter och ger sin syn på skillnaderna mellan att vara speldistributör 1986 och 2011.

Själv ska jag ladda upp med en kavalkad av återbesök i gamla fina NES-minnen. Zelda II, Mega man II, Castlevania och Gradius är bara några av de titlar jag hoppas hinna med ikväll.

Vilka är dina starkaste minnen av NES?
 

Läs mer om olika NES-spel i Retroguidens spelgenomgångar.

Etiketter: , ,