Nintendos förre VD avliden

HiroshiYamauchi

Den före detta VD:n för Nintendo, Hiroshi Yamauchi, har idag avlidit i sviterna av en lunginflammation. Mellan 1949 och 2002 var han VD för det legendariska japanska spelföretaget och under den tiden gick Nintendo från att vara en liten kortspelstillverkare till den TV-spelsgigant vi känner företaget som idag.

När hans farfar drabbades av en stroke fick den unge Hiroshi Yamauchi 1949 ta över familjeföretaget som då mestadels sysslade med kortspelstillverkning. Efter att ha försökt utveckla flera nya verksamheter började han rikta blickarna allt mer mot elektronisk underhållning under 60-talet. Han införde sina visioner kompromisslöst och tvekade inte inför att avskeda personer som inte delade den. Men Yamauchi hade också en mjukare sida där han gav unga talangfulla människor som Shigeru Miyamoto och Gunpei Yokoi chansen att utveckla både företaget och sig själva. Under 60-talet gjorde han Nintendo till ett aktat namn inom den elektroniska leksaksbranschen och när den nya arkadspelsmarknaden började ta fart var han övertygad om att det var rätt väg att gå.

NES_spelDå Yamauchi gjort sig känd som en hårdför affärsman och företagsledare var det inte många som gick emot honom – varken i Japan eller utomlands. Utan ingenjörskunskaper eller erfarenhet av TV-spel använde han sin intuition till att försöka förutse vad kunderna ville ha för underhållning i framtiden och han gjorde det med stor framgång. Hans kostnads- och vinstkrav på NES och Famicom drev han igenom vilket ledde till att Nintendo fick en världsunik position på den unga TV-spelsmarknaden. Länge var han också den enda som bestämde vilka spel som skulle släppas till NES & Famicom, samt när de skulle släppas.

Enligt Martin Lindells bok 8 bitar på 80-talet fick även svenska Bergsala uppleva Yamauchis bestämdhet. Ett exempel hämtas från den första tiden med NES på den svenska marknaden. Bergsala ville vänta med att introducera Super Mario bros. för att försöka maximera försäljningen av andra titlar. Men Yamauchi var bestämd med att man skulle satsa på Super Mario bros. då han menade att den skulle få NES-försäljningen att skjuta genom taket. Bergsala vågade inte gå emot den hårdföre japanan och historien skulle visa sig ge honom rätt.

Efter misslyckandet med GameCube, som visserligen var lönsam men som inte sålde i närheten av konkurrenterna, lämnade han över VD-posten till Satoru Iwata. Istället tog han en plats i Nintendos styrelse innan han lämnade företaget helt 2005. Vid sin död var han den näst störste aktieägaren inom Nintendo och så sent som i mars i år rapporterade Forbes att Yamauchis förmögenhet uppgick till mer än 2 miljarder dollar.

Hiroshi Yamauchi blev 85 år.