Nintendos vd avliden

SatoruIwata_GDC_2006

 

Nintendos vd Satoru Iwata har avlidit i sviterna efter cancer i gallgången.

 

Så sent som i juni 2014 genomgick Satoru Iwata en operation för att försöka bli kvitt cancern, något som fick honom att utebli från E3-mässan 2014. Gallgångscancer kan vara svår att behandla, delvis på grund av att den är svår att upptäcka. I Iwatas fall upptäcktes den tidigt men trots det förlorade han till sist kampen mot sjukdomen.

Satoru Iwata inledde sin karriär under skoltiden med att designa små spel för miniräknare. Efter skolan började han arbeta på det klassiska japanska spelföretaget Hal laboratory där han var med och utvecklade spel som Ballon fight och Earthbound. Iwata var också i allra högsta grad involverad i Kirby-serien.

SatoruIwata_Tokyo_20051993 tog han över som vd för företaget och ledde det sedan under de följande sju åren innan han avgick och tog en tjänst på Nintendo. När Nintendos dåvarande vd, Hiroshi Yamauchi, avgick 2002 utsåg han Iwata till sin efterträdare på posten.

Under Iwatas ledning vändes några magra år till succé för Nintendo, bland annat genom lanseringarna av de framgångsrika konsollerna Wii och DS. Och så sent som i maj framträdde Iwata och deklarerade att Nintendo nu tjänade pengar för första gången sedan 2011. I en tid när spelvärlden höll på att springa från Nintendo visade Satoru Iwata att det gick att nå framgång genom att vara nyskapande. Få innovationer inom spelbranschen har blivit så utdömda som Wii-konsollen och dess rörelsekänsliga kontroll men i slutänden fick Iwata rätt och Nintendo gick segrande ur ett konsollkrig för första gången sedan Super Nintendo-tiden.

Iwata blev väldigt omtyckt bland spelare då han i högre grad än sin föregångare blev ett ansikte utåt för Nintendo. Iwata deltog ofta i chattar och på forum och dessutom hade han ett stående inslag på Nintendos webbplats där han intervjuade utvecklare om deras senaste spel.

Satoru Iwata föddes 6 december 1959 i Sapporo. Han blev 55 år.

Etiketter: , , , , ,