Nytt från retrovärlden

Det har varit mycket Sonic nu några dagar, inte bara här på Retroguiden. Sega har utannonserat rabatter på klassiska Sonic-titlar (för alla utom Wii-ägarna), spaltmeter har skrivits om igelkottens förträfflighet och spelminnen har diskuterats kring lägereldar och på forum.

Men en av de intressantaste artiklarna skrevs av Benj Edwards, frilansskribent och mannen bakom den alltid lika intressanta Vintage computing and gaming. För sajten Technologizer satte han ihop en samling bilder med Sonic-fakta som du kanske eller kanske inte kände till om världens bästa igelkott.

* * *

Gog_staycationGood old games har just nu stor sommarrea på hela sin Interplay-katalog. Fram till och med den 4:e juli kan man införskaffa högkvalitativa klassiker som MDK 1 & 2, Fallout 1 & 2, Freespace 1 & 2 och många, många fler. Allihopa går just nu för under 3 dollar styck.

* * *

Super fighter team är namnet på ett företag som specialiserar sig på att producera nya spel för gamla konsoller. Nu har man dessutom förvärvat rättigheter till ett 20 år gammalt japanskt rollspel till Megadrive. Blue almanac släpptes i Japan 1991 och är ett scifi-rpg som närmast för tankarna till Segas Phantasy Star-serie. Spelet fick en inplanerad amerikansk release och en färdig översättning men något hände på vägen och spelet förblev outgivet utanför Japan, fram till nu!

Super fighter team har använt sig av den planerade engelska titeln Star Odyssey och spelet finns nu att köpa via deras webbsida.

* * *

Sedan E3-mässans avslut har det på sina håll pratats om att så kallade ”remakes” av gamla spel skulle vara en ny trend. Det är det förstås inte då det har pågått i många år, men ser man bara till vad som presenterades på E3 är det lätt att tro det. Det är förmodligen första gången en stor spelmässa haft så många titlar baserade på gamla spel eller spelserier, faktiskt så att det överskuggade nyheterna om de nyproducerade spelen.

Hetast på detta var onekligen Nintendo som planerar flera retrodoftande spelsläpp framöver. Till den nya 3Ds:en kommer Mario kart, Super Mario, Luigi’s mansion 2 och Star fox. För att inte tala om Kid Icarus som får nytt liv i 3D.

Dessutom kan vi förvänta oss att snart se Kirby, Animal crossing och Tetris göra comeback på Nintendos konsoller.

* * *

Major Damage var ett shoot’em up-spel som utvecklades av Capcom i USA till Saturn. När spelet började bli färdigt blev det dock allt tydligare att Sega skulle sluta stödja Saturn-konsollen. Eftersom spelet var i det närmaste klart gick Capcom istället till Sony som dock avböjde. Anledningen kan ha varit att det påminde för mycket om Sonys eget spel Blasto. Efter det förblev Major Damage outgivet och tämligen ospelat.

Nu har dock några Saturn-fans lyckas få tag i en spelbar del av spelet (3 banor) och gjort det tillgängligt för nedladdning. Saturn-emulatorerna är visserligen inte de lättaste att handskas med men för den som inte är rädd för lite pillande i inställningar så hittar ni spelet här.

* * *

Mössa_01

Retroguiden goes Sonic!

Och så till sist, missa nu inte chansen att vinna första delen av det som kanske kan bli din nästa cosplay-dräkt. På vår Facebook-sida lottar vi ut 2 Sonic-mössor (se bilden) samt ett exemplar av DS-spelet Sonic Colours limited edition som förutom spelet även innehåller samlarfigurer. Det enda du behöver göra är att bli ett fan så är du med i utlottningen.

Så vad väntar du på? Klicka nu på den lilla Gilla-knappen och håll utkik efter vinnarna här som presenteras den 1:a juli. Priserna kommer förstås från Pan Vision!