Nytt från retrovärlden v.11/2014

Analogue Nt

Den ultimata NES-konsollen?

För en majoritet av de som samlar på fysisk hårdvara brukar original vara att föredra. Åtskilliga är de så kallade kloner av kända konsoller men det är få som genererar något större intresse – eller värde. En anledning är att de ofta är av bristfällig kvalitet på olika sätt men nu verkar en hårdvaru-utvecklare vara på väg att utmana den föreställningen.

Analogue interactive har nämligen aviserat att man tänker släppa en så kallad ”Famiclone” – dvs en maskin som spelar NES och/eller Famicom-spel. Analogue Nt uppges bli en NES-konsoll i aluminium för såväl audiofilen som videofilen. Konsollen skall bland annat utrustas med två cartridge-portar (för NES respektive Famicom-spel), RGB-utgång för bättre bild och fyra inbyggda portar för handkontroller. Höljet uppges precisionstillverkas av ”aluminium av flygplanskvalitet” – vad nu det innebär, men visst låter det imponerande? Och inte minst ser den riktigt snygg ut.

Om Analogue interactive låter bekanta så kan det bero på att det var samma företag som låg bakom en omtalad Neo Geo-konsoll i trä för några år sedan. Den nya NES-klonen uppges bli tillgänglig för förhandsbokningar i slutet av den här månaden. Du kan läsa mer på företagets webbplats.

retroguiden_understreckare
 

Transformers + Sega = Sant!

MegaDriveMegatronOch när det gäller udda retro-konsoller kommer här ett bidrag från Takara Tomy. Man tar fasta på det nya intresset för Transformers och ämnar presentera Mega drive Megatron. Jodå, du läste rätt. Det handlar om en Megadrive-konsoll som är en leksaksrobot som är ett USB-minne.

Konsollen/leksaksroboten/USB-minnet kommer släppas i begränsad upplaga som en del i deras nya spelserie Video game robotics HD. Än så länge finns inget släppdatum men har man visst hum om japanska kan man alltid hålla utkik på Takara Tomys webbplats.

retroguiden_understreckare
 

Sonic varvar upp igen

Sega vägrar att ge upp när det gäller deras galjonsfigur Sonic. Sedan den lille igelkottens framfart på Megadrive har fansen sett serien spreta och prova många olika saker utan att riktigt lyckas leva upp till forna dagars glans. Skam den som ger sig, för nu satsar Sega på att stöpa om Sonic-universat under namnet Sonic Boom. Det första spelet ska släppas till Wii U och 3DS och ska dessutom knytas samman med en ny (CGI-)animerad TV-serie.

Det som kan ge Sonic-fans ett visst hopp är en titt i listan över personer inblandade i det nya Sonic-konceptet. Där hittar man nämligen såväl före detta Naughty dog-anställda (Crash Bandicoot och Jak & Daxter) som Sonic-veteranen Chris Senn som bland annat var djupt involverad i Sonics inställda Saturn-spel Sonic X-treme. Trailers för både spelet och TV-serien finns att beskåda nedan.

retroguiden_understreckare
 

90-talets TV-spelskrig blir film

ConsoleWarsEfter de senaste årens succédokumentärer som King of Kong och Indie game: The Movie tänker Sony pictures ge sig på en spelfilm baserat på 90-talskriget mellan Sega och Nintendo.

Filmen baseras på Blake J Harris bok Console wars och kategoriseras som en thriller i företagsvärlden. Regissörer knutna till projektet är Evan Goldberg och Seth Rogen vilket kan få en del tvivlare att… tja, tvivla ännu mer. Det som talar för filmen är att Scott Rudin (The Social network, Moneyball) skall producera den.

retroguiden_understreckare
 

Våldsamma tider väntar med nya Carmageddon

Carmageddon4_konceptSatt du och skrattade rått när du körde över fotgängare så blodet sprutade i slutet av 90-talet? Då är chansen stor att du spelade Stainless games populära men våldsamma bilspel (gjorde du inte det är chansen stor att du fortfarande avtjänar ett långt fängelsestraff). År 2000 släpptes del tre i Carmageddon-serien och spelet fick ganska hård kritik från såväl spelare som press. Sedan dess har väldigt lite hänt med serien.

Men misströsta ej för nu börjar det återigen bli dags att leva ut sitt vägraseri bakom ratten. Efter en lyckad Kickstarter-kampanj lyckades Stainless games dra in över 625.000 dollar och kunde sätta igång med att skapa en modern version av spelen. Den 27 mars släpps en tidig version av spelet på Steam för hugade testförare. Det ser ut att bli en blodröd vår.

retroguiden_understreckare
 

Imponerande prototyp för NES

Charles Elwood ”Chuck” Yeager var en före detta pilot i det amerikanska flygvapnet som fick ge namn åt en serie flygrelaterade spel under 80- och 90-talen. Spelen släpptes som vanligt på den tiden till en rad 8- och 16-bitarsformat men TV-spelen fick vara utan.

Nåväl, inte nu längre. En prototyp av NES-spelet Chuck Yeager’s fighter combat har under en tid sålts i så kallade repro-kassetter (nytillverkade kassetter för återutgivning av gamla eller tidigare outgivna spel) och nu väljer man dessutom att släppa spelets ROM-fil för gratis nedladdning.

Spelet uppges på sina håll innehålla en del imponerande tekniska finesser med tanke på hårdvaran, såsom Yeagers samplade röst. Om det håller måttet som flygsimulator kan ni ta reda på genom att ladda ned det till närmaste emulator här. (OBS! Inloggning krävs för att se länken).

retroguiden_understreckare
 

Andra gången gillt för Shaquille O’Neal?

Ingen har väl missat det faktum att mycket talat för att ett av de sämre spelen i spelhistorien har sett ut att få en uppföljare? I mitt nyhetssvep i slutet av januari (längst ned i inlägget) kunde man i alla fall beskåda ett videoklipp där självaste Shaquille O’Neal avslöjade att han var i full fart med att planera för en uppföljare till 16-bitarsspelet Shaq Fu. Nu verkar det alltså inte vara bara galet snack från den gamle sporthjälten för sedan den 6 mars finns en insamlingskampanj för det nya spelet på Indiegogo.

Shaq Fu är ökänt som ett av spelvärldens sämre spel och det verkar man också högst medvetna om. Insamlingens tagline lyder nämligen: ”Shaq-Fu returns and this time we won’t FU it up!”. Man verkar också ha en hel del humor och självdistans vilket kan ses i videon nedan. Nu är väl bara frågan om Shaqs stjärn-status fortfarande är tillräckligt stark för att få spelarna att öppna plånböckerna?

retroguiden_understreckare
 

Tekniska dokument rörande SNES-CD bevarade

En av de mer spännande nyheterna under förra månaden var när ett fan laddade upp inscannade blad av vad som föreföll vara dokumentation kring flera Nintendo-relaterade produkter och företeelser som tidigare inte nått ut till allmänheten. Reklam för NAVS och ett sticknings-tillbehör(!) till NES fick uppmärksamhet från såväl Nintendoiter som spelnördar men det var först när samma källa började publicera dokumentation om Nintendos tänkta SNES-CD-spelare som folk verkligen gick i taket.

Den 27 sidor långa dokumentationen innehåller information om tilltänkta utvecklingsverktyg, tekniska specifikationer och hur en CD-romskiva är uppbyggd. För de som värderar vikten av en dokumenterad historia högt är det här naturligtvis fantastiska nyheter och för den som vill ha lite teknisk helgläsning går det att komma åt dokumentet här.

retroguiden_understreckare
 

Gameboy-emulator för Virtual boy

Emulatorer finns det gott om. Så pass att det är svårt att inte hitta ett system som inte emuleras någonstans. Att klassiska Gameboy emuleras är därför ingenting att höja på ögonbrynen för men om jag säger att konsollen emulatorn körs på är arvtagaren Virtual boy kanske en och annan hoppar till.

GB_emu_for_VB

Trots den kommersiella floppen för Virtual boy när det begav sig i mitten av 90-talet har konsollen en liten men trogen skara fans. Dessa kan nu alltså se fram emot möjligheten att i framtiden köra klassiska Gameboy-spel som Pokémon, Warioland och Link’s awakening i Virtual boys klassiska svart-röda display. Emulatorn är än så länge i sin linda men ska vara kompatibel med ett stort antal spel. Den kan laddas ned här.

retroguiden_understreckare
 

Pier Solar HD närmar sig release

Med Pier Solar and the great architects satte Watermelon games ett nytt riktmärke för så kallade ”homebrew-spel”. Rollspelet såg ut, lät och uppförde sig som ett fullprisspel från en stor utvecklare under Megadrivens glansperiod. Succén lät inte vänta på sig och efter tre återutgivningar bestämde man sig för att ta det hela ett steg längre och porta spelet till lite mer kraftfulla maskiner under namnet Pier Solar HD. Spelet ska få sig en rejäl renovering och uppges släppas till Xbox 360, Xbox One, PS3, PS4, Wii U, PC, Mac, Linux och… Dreamcast!

Nyligen släppte man en teaser-trailer för att ytterligare höja intresset – och förväntningarna – på de nya versionerna. Dock finns det fortfarande inget fastställt släppdatum även om april har nämnts som en möjlighet. Se mer i den nya trailern nedan.

retroguiden_understreckare
 

Ken Kutaragi prisas för sin livsgärning

KenKutaragiOch till sist noterar jag att Ken Kutaragi kommer att prisas för sina bidrag till spelhistorien. Den före detta VD:n för Sony Computer Entertainment brukar ofta kallas för ”Playstations pappa” men har även utvecklat det ljudchip som sitter i Super Nintendo.

På onsdag kommer Kutaragi att tilldelas ett ”Lifetime achievement award” vid den pågående GDC-konferensen i San Francisco i USA. Den som vill kan läsa mer i pressreleasen här.