Virtual boy blir Virtual reality
Det är nästan 20 år sedan Virtual reality ansågs vara framtiden för spelbranschen. Hårdvaruutvecklare som Sega, Virtuality Group och Nintendo försökte att dra sina strån till stacken för att förverkliga den framtiden. Många projekt drogs med barnsjukdomar och kanske dog den sista gnistan hos många när Nintendo lade ned tillverkningen av sin flopp Virtual boy. Även om Virtual boy ’bara’ var 3D och inte äkta VR var det ändå en del av samma trend.
Spola fram till idag och spelvärlden börjar redan vänja sig vid 3D-spel på olika format. Tiden verkar alltså mogen för att återigen försöka realisera den där virtuella framtiden och ett lovande projekt är Oculus rift. Det är fortfarande inte klart när headsetet kommer att släppas men redan nu kan hugade utvecklare beställa så kallade utvecklar-kit för att börja skapa nya spel eller anpassa gamla titlar till VR-versioner.
Det som verkligen tilltalar retrospelsfantaster torde dock vara att den redan nu klarar av att emulera Nintendos Virtual boy närmast felfritt. I dagsläget är det dock kanske inget att satsa på med tanke på att Oculus utvecklar-kit kostar 300 dollar. Lite mer än vad du får ge för en hyfsad Virtual boy, alltså. Det är fortfarande inte fastställt vad konsumentpris kommer att hamna på eller när den finns tillgänglig i konsumentversion.
E.T. får upprättelse
E.T. är förutom att vara en av världens mest populära film-aliens också en av världens minst populära spel-aliens. Allt går tillbaka till det tidiga 80-talet när ett väldigt framstressat spel baserat på filmen släpptes till Atari 2600. Spelet har genom åren bland annat anklagats för att ha orsakat den stora ’tv-spelskraschen’ i USA. Ett särdeles seglivat, men fortfarande obekräftat(!), rykte gör gällande att Atari ska ha begravt flera miljoner osålda exemplar någonstans i New Mexico i USA, men mest har spelet fått utstå spott och spe för att det helt enkelt var ett riktigt uselt spel. 2006 utnämnde PC World spelet till det sämsta någonsin, och det har i stort sett alltid placerat sig högt på liknande listor genom åren.Anledningen till detta kan härledas till den knappa tid som designern Howard Scott Warsaw fick på sig att skapa spelet. Då spelet prompt skulle släppas den 1:a september hade Scott bara drygt fem veckor på sig att programmera spelet och sedan få det klart för release. Resultatet blev ett spel med ett nästan plågsamt repetitivt gameplay, (för) hög svårighetsgrad och en rad buggar.
Detta kunde också ha varit spelets enda sorgliga avtryck i spelhistorien om det inte varit för att det trots allt lyckades få några fans genom åren. Ett av dessa, signaturen ’recompile’, har på sin webbplats publicerat en lång genomgång av hur man med en rom-fil (kopia av spelet) och en HEX-editor kan åtgärda de flesta av spelets upplevda problem.
Värt att notera är att recompile även listar en rad positiva saker med spelet och anledningar till varför han tycker att spelet var före sin tid. Bland dessa argument hittar man bland annat:
* Ett av de första spelen med en titel-skärm
* En öppen spelvärld med fokus på utforskande
* Spelet innehöll valfria ’sido-uppdrag’
Även om i stort sett alla spel har haft någon slags titelskärm sedan dess är de två sistnämnda intressant nog betydligt modernare inslag i spel. För den som blir nyfiken på ett av spelvärldens mest utskällda spel men inte orkar åtgärda det själv i en HEX-editor så har recompile i sann TV-kocksanda förberett det hela med en färdigmodifierad rom-fil som går att ladda ned från hans webbsida. Det är om inte annat intressant läsning som faktiskt reviderar bilden av E.T. som det sämsta spelet någonsin.
Du hittar all info och färdiga filer här.
Retrospel får Achievements
Att spela retrospel behöver inte vara en mindre upplevelse än att spela ett mer modernt spel. Ett bra spel är ett bra spel hur gammalt det än må vara. Men en sak de äldre spelen saknat har varit någon form av Achievements, Trophies eller liknande – fram till nu vill säga. Retroachievements.org är sajten som börjat erbjuda retrospelare Achievements via en modifierade versioner av populära emulatorer. Dessa skickar information om dina spelsessioner till RetroAchievements sajt som fungerar som ett community där man kan jämföra sina framgångar med andra.
I skrivande stund finns stöd för 53 stycken Megadrive-spel och 4 stycken SNES-spel med sammanlagt 299 achievements att låsa upp. Bland spelen hittar man titlar som Sonic the Hedgehog 2, Castlevania Bloodlines och Super Mario World. Emulatorerna RAGens och RASnes9x kan laddas ned från sajten som även erbjuder några PD-spel (Public Domain = gratis-spel) med achievements.
Bakom hela projektet ligger programmeraren Scott Davies. Scott har de senaste åren arbetat som programmerare på spel som MotoGP 10/11, GoldenEye Reloaded och James Bond: 007 Legends.
Klicka här för att komma till Retro achievements webbplats.
Nu kan du fånga dem alla!
När vi ändå är inne på emulatorer och rom-filer så kommer här ett intressant hack för alla Pokémon-fans. Även om man fortfarande är intresserad av att spela någon av Gameboy advance-titlarna FireRed och LeafGreen så kan det i dagens läge vara svårt att få tag i någon med ett exemplar av det andra spelet så att man kan få den där kompletta samlingen. En rom-hackare har försökt råda bot på detta och släppt en patch till Pokémon FireRed version som gör att man som ensam spelare nu kan fånga allihop.
Det patchade spelet har fått det passande namnet Pokémon ultra violet version och kan undersökas närmare i videon nedanför.
Klicka här för mer information.
Superman 64 offer för företagspolitik
En av anledningarna till att Retroguiden finns är att jag tycker det är viktigt att bevara och sprida historia kring tv- och datorspel. Mycket finns förstås dokumenterat redan men långt ifrån allt. För hur många vet egentligen så mycket om Superman 64 mer än att det betraktas som ett av världens absolut sämsta spel? Och visst, Titus version av Stålmannen är förmodligen den gamle Superhjältens mest pinsamma stund på Jorden, men vad många inte vet är att det kunde ha blivit väldigt annorlunda.
Titus stötte på en hel del problem under utvecklingen av spelet, inte minst från DC Comics som ägde rättigheterna. De krävde till exempel att Stålmannen inte fick slåss med vanliga människor och att spelet därför var tvunget att utspelas i en virtuell värld. Ett annat problem var att utvecklarna insåg för sent att deras tilltänkta design var för avancerad för vad N64:an kunde klara av.
I videon nedan ser man exempel på en tidig version av spelet som skiljer sig en hel del från den slutliga versionen. Förmodligen inte tillräckligt för att bli klassat som ett bra spel, men många kritiker ser det som ett fall framåt att de förhatliga ringarna lyser med sin frånvaro. Prototypen finns att ladda ned via den här tråden på Nesworld.com.
Retrospelarens schweiziska armekniv
Förra sommaren skrev jag om hårdvaru-moddaren Bacterias monster-projekt ”Project unity”. Hans mål var att förena en rad olika konsoller till en enda superkonsoll. Nu, efter tre års hårt arbete, står Project unity färdig. Lådan innehåller 15 konsoller men kan tekniskt sett spela spel från 18 tack vare bakåtkompatibiliteten hos vissa enheter. Alla spel drivs av en och samma kraftkälla och de delar även samma SCART-utgång. Lådan väger 20 kg och totalkostnaden för allt har enligt uppgift varit 700 pund – vilket motsvarar drygt 7100 svenska kronor.
Enheten är inte till salu, men skulle någon vilja ge sig på att göra sin egen superkonsoll så har Bacteria ett forum på sin webbsida där den hugade hemmapularen kan få tips och inspiration.
Oväntad musik från förr
Det är spännande tider för den som gillar spelmusik från förr. Tim Wright är på gång med sin speciella Psygnosis-samling Strix memoria, Amiga-kollegorna Allister Brimble och Chris Huelsbeck har haft framgångar för sina samlingar via Kickstarter. Och på måndag ska Amiga-samlingen Paula Agnus Denise släppas via olika musiksajter.Amigan stod värd för lång rad talangfulla musiker så det är inte så konstigt att mycket av den musiken kommer igen nu. Lite mer otippat är det då kanske med musik från Nintendo 64. Grant Kirkhope är mannen bakom musiken till den populära spelserien Banjo-Kazooie och han har släppt musiken till dessa för digital nedladdning under premissen ’nämn ditt pris’. Man betalar alltså vad man själv tycker varje samling är värd. Förutom Banjo-Kazooie-musiken finns också musik från Perfect dark, Kingdoms of Amalur samt några spår som aldrig kom med i ett oidentiferat spel.
Lämna ett svar