Nytt från retrovärlden v. 19

I perioder blir det inte så många nya artiklar här på Retroguiden som jag skulle vilja. Jag har ett nytt jobb som kräver en hel del av mig därför får alla mina idéer och tankar om och på retro stå tillbaka lite. För att råda bot på detta lite kommer här i alla fall ett axplock av nyheter från retrovärlden. Håll till godo!

Retrokonsollen GameGadget som jag skrivit om här tidigare har nyligen lanserats och redan nu kapar man priset rejält på konsollen. Det tidigare priset på strax över tusenlappen har sänkts med 40% till runt 600 kronor. Det nya priset har än så länge inte synts till hos återförsäljare som Amazon eller semi-svenska Play.com utan verkar endast gälla på Gamegadgets officiella webbsida.

Den plötsliga prissänkningen så kort efter försäljningsstarten förklaras med att man haft en så stor efterfrågan att man kunnat få till ett billigare tillverkningsavtal. Tidigare har en så pass kraftig prissänkning så tidigt i en konsolls liv snarare signalerat att försäljningen gått långt under förväntan men man får hoppas att så inte är fallet.

Nyligen skrev man under ett avtal med SEGA och redan nu finns ett trettiotal Megadrive-spel tillgängliga på formatet varav tio stycken följer med när man köper konsollen. De som redan köpt GameGadget och betalat det högre priset uppges få tillbaka mellanskillnaden vilket är en utmärkt gest från tillverkaren.
 

retroguiden_understreckare

Allt fler entusiaster ger sig på att producera nya spel för gamla konsoller. Battle Kid, Glider & Pier Solar är bara några av de omtalade nya spel som släppts de senaste åren. Den 15:e maj släpper Gradual games NES-spelet Nomolos: Storming the Catsle genom återförsäljaren RetroZone.

Nu finns det ett spelbart demo ute för hugade spekulanter att prova innan man bestämmer sig för ett köp. Efter att ha testat demot känns det som en bra idé då det även på den enklaste svårighetsgraden kan upplevas som ganska svårt.

Demot kan laddas ner här till närmaste emulator.


 

retroguiden_understreckare

Det är inte bara Commodore 64 som jubilerar i år (30 år i augusti), tidigare den här veckan nådde även konkurrenten ZX Spectrum denna aktningsvärda ålder. Datorn som var mest framgångsrik i hemlandet England nådde även användare här i Sverige och övriga Europa. Spel som Manic miner, Head over heels och Jet set Willy var några av de populäraste av de mer än 10000 titlar som släpptes till plattformen.

Ett av de mest banbrytande och framgångrika spelföretagen på plattformen var Ultimate play the game – numera kända som Rare. Om dem kan du läsa mer i min företagsprofil. På senare år har entusiaster hållit Spectrum-scenen vid liv med nytillverkade tillbehör och, förstås, spel.
Jag höjer en skål till Sir Clive Sinclairs banbrytande lilla dator och hoppas på ytterligare 30 produktiva år.
 

retroguiden_understreckare

Ända sedan succén för Double fine productions med att samla in pengar till ett nytt spel med hjälp av Kickstarter.com har allt fler börjat be om pengar från spelarna. Det har visat sig öppna för en flodvåg av gamla spelutvecklare som nu vädrar morgonluft igen. Brian Fargo har fått ihop knappt 3 miljoner dollar för Wasteland 2 och Al Lowe har återigen blivit världens äldsta speldesigner(?) när han återvänt från pensioneringen för att göra en re-make på det första Leisure suit Larry-spelet.

Nu gör ett par andra Sierra-legendarer ett försök att skapa ett nytt spel utanför de gängse distributörerna. Mark Crowe och Scott Murphy skapade den framgångsrika Space quest-serien 1986. Även om deras nya spel uppges bli ett humoristiskt rymdspel har man till skillnad från Larry-projektet inte förvärvat rättigheterna till Space quest. Dock för man fortfarande diskussioner om det och inga dörrar har stängts enligt de båda andromedanerna. Kolla in trailern nedan eller klicka här för att testa ett spelbart demo online.


 

retroguiden_understreckare

I samlarkretsar uppstår ibland en het debatt över huruvida oberoende värderare som VGA (Video Game Authority) är bra eller dåligt. En del menar att de profiterar på samlarna medan andra tycker det är bra att det görs försök till en mer standardiserad bedömning av spelens skick och värde.

Nyligen blev många påminda om ytterligare ett problem med VGA:s metoder. När NES-titeln Nintendo world championship lades ut på Ebay nyligen så var det många som satte kaffet i halsen. Hos VGA hade kassetten plockats isär i bakstycke, framstycke samt kretskort. Dessa hade sedan plastats in på sedvanligt VGA-manér. Problemet var bara att två av chippen på kretskorten hade varsitt oskyddat runt hål på toppen. De användes för att rensa data på chippen för att kunna använda dem till något annat spel. Rensningen skedde med UV-ljus och nu fasade många för att spelet skulle riskera att raderas av misstag.

Sedan annonsen kom ut på Ebay har det hela dock förklarats med att det var säljaren som ville att kassetten skulle plockas isär samt att VGA:s plastförpackning ska skydda mot UV-strålning. Detta har dock inte förhindrat att diskussionerna tagit ny fart på olika forum om nyttan/skadan med självutnämnda auktoriteter som VGA.

Auktionen slutade den 25 april och utgångspriset var 27000 dollar. Inga bud lades på den dissekerade dyrgripen.
 

retroguiden_understreckare

Inte mindre än två arkadklassiker från Sega har hittat in på Nintendos Virtual console. Det handlar om Super hang on och Wonder boy in monster land.

De kommer knappast att locka nya spelare till Wii, men en gång i tiden ledde konverteringar av dessa arkadspel till att en och annan fick upp ögonen för Segas 8-bitsmaskin Master system. Som ytterligare grädde på moset från Sega har man också släppt Monster world IV. Det är första gången den hyllade Megadrive-titeln officiellt släpps utanför Japan och den kommer helt översatt av Sega själva.