En titt i kalendern visar att det är över en månad sedan jag senast gjorde ett svep bland alla nyheter i retrospelsvärlden. Det är hög tid alltså och vi börjar på hemmaplan.
Ägde du en hemdator (eller senare konsoller som Megadrive och SNES) är chansen stor att du någon gång bläddrade i ett nummer av Svenska Hemdatornytt. Tidningen som under de första åren gick under namnet Svenska Hemdatorhacking producerades mellan åren 1986 och 1994 och tog ett brett grepp på hemdator-boomen genom att försöka inkludera så många plattformar som möjligt i sin bevakning. Under de senare åren inkluderade man även konsoller för att bredda sin läsekrets.Den som velat läsa gamla nummer av SHN har tidigare inte haft det helt lätt. Tidningarna säljs till ett hyfsat högt pris på auktioner och mässor och endast ett fåtal nummer går att hitta inskannade på nätet på sajter som den här och denna. Men nu är den situationen på väg att förändras. Tidningens grundare, Ulf Selstam, satte nämligen igång med ett inskanningsprojekt under slutet av förra året. I skrivande stund finns runt 25 nummer klara och tillgängliga för allmänheten.
Men Ulf behöver nu också din hjälp till det här ambitiösa och behjärtansvärda projektet, och det kan ske på tre sätt:
1. Hjälp Ulf att skanna de nummer som han själv saknar. (Mer info finns här).
2. Donera en slant via Paypal för att hjälpa till med serverkostnader och utveckling av sajten. (Du får ett certifikat med ditt namn på som tack för hjälpen).
3. Hjälp till att sprida detta till Twitter-följare och Facebook-vänner så att så många som möjligt får vetskap om projektet.
Atari, företaget som en gång var kungar i spelbranschen (ett tag VAR dom spelbranschen), är idag bara ett varumärke. Under 70- och 80-talen definierade och populariserade Atari dator- och TV-spel för ett par generationer.
Den 27:e juni var det precis 40 år sedan Atari grundades av Nolan Bushnell och Ted Dabney. Sedan dess har företaget och namnet Atari gett spelvärlden en uppsjö konsoller, datorer, spel och tillbehör. Vad en del inte vet är att företaget dessutom hade chansen att lansera NES i västvärlden. Ett avtal var färdigt för underskrift lagom till CES-mässan 1993 men på grund av ett missförstånd avbröt Atari förhandlingarna. Kort efter det valde Nintendo att satsa på en egen lansering. Atari som vid den här tiden hade stora problem med ekonomin styckades upp och såldes bit för bit under de följande åren.
Idag minns de flesta fortfarande Atari för sin omåttligt populära konsoll Atari VCS (Atari 2600). Den tillverkades i olika modeller mellan åren 1977 och 1992 vilket gör den till den längst överlevande konsollen hittills (Playstation 2 är uppe i ansenliga 12 år).
Jag har tagit upp en del nya bärbara konsoller här tidigare och med risk för att låta som en repig skiva – snart kommer det en till. GCW-Zero är en ny bärbar konsoll som baseras på Linux. Konsollen är framtagen av Game Consoles Worldwide och kommer att släppas någon gång i en nära framtid. Maskinens tekniska prestanda är sannerligen inte illa då den bland annat är utrustad med en Ingenic Jz4770 1GHz processor och ska kunna skicka ut en 1080p videosignal via HDMI.
Enligt den officiella webbsidan kommer den att kunna köra majoriteten av de emulatorer som är tillgängliga på konkurrenternas maskiner, dessutom håller man på att utveckla stabila MAME– och Nintendo 64-emulatorer för den. GCW-Zero beräknas kosta 65 amerikanska dollar och finns förhoppningsvis färdig för leverans i slutet av sommaren.
Sedan början av det här århundradet har stora delar av spelvärlden längtat, bönat och bett om en ny version av Square Enix klassiska rollspels-epos Final fantasy VII. Spelet som tog spelvärlden med storm 1997 berättade historien om terroristgruppen Avalanche som försökte stoppa mega-företaget Shinra från att suga ut allt liv ur planeten.
Över 10 miljoner exemplar av spelet har sålts världen över och det återfinns ständigt högt upp på topplistor över bästa spelen någonsin. Efter de senaste årens trend med att släppa gamla klassiker i uppfräschat format har rykten återigen börjat florera om att en nyversion av FFVII kanske är på väg. Detta har dock hela tiden förnekats av Square Enix. Fansen har frågat sig varför japanerna tvekar och nu har det äntligen kommit något slags svar.
Under ett möte för aktieägare som hölls nyligen sa Square Enix VD Yoichi Wada att en remake av spelet kunde dyka upp i framtiden, men för att det ska hända måste ett specifikt villkor uppfyllas: En senare del i serien måste överglänsa FFVII och peta ned detta femton år gamla mästerverk från tronen. Med tanke på det varierande mottagande de senaste årens FF-spel har fått så ser det ut som att en HD-version av FFVII kommer dröja ytterligare.
Till skillnad från till exempel Super Metroid, som också släpptes med spelguide i stor box, så innehöll Zelda-paketet den normala spelförpackningen. I skrivande stund är det 2.5 dag kvar på auktionen och högsta bud är för närvarande 4800 brittiska pund. Säljaren är dock lustigt nog inte svensk utan en schweizare.
Till i stort sett varje dator och konsoll har det funnits en eller flera ”mördarapplikationer”. Det handlar om spel som nästan på egen hand säljer in hårdvaran till hugade spekulanter. Exempel på sådana är förstås Mario och Sonic till Nintendos, respektive Segas många konsoller. Genom åren har spel som Shadow of the beast (Amiga), Dungeon master (Atari ST) och Grand theft auto III (Playstation 2) hjälpt till att framhäva olika plattformars styrkor och appeal.
En av den brittiska kultdatorn ZX Spectrums mördarapplikationer var Manic miner. Matthew Smiths klassiska plattformsspel har portats till en lång rad format men det var till Spectrum det gjorde störst succé. Nu har spelet fått ytterligare en maskin att lägga till sin resumé. Rättighetsinnehavaren Elite systems har nämligen portat spelet till Xbox Live indie games-tjänsten där det ska finnas tillgängligt sedan ett par dagar.
Om allt går som det ska (läs: säljer tillräckligt) kommer Elite att följa upp detta med fler gamla Spectrum-spel i framtiden.
Det görs spel av filmer och det görs filmer av spel. Det är inget konstigt och så har det sett ut sedan det tidiga 80-talet. Gemensamt för filmer om spel, eller baserade på spel, är att de brukar hålla sig till moderna spel. Snart kommer dock filmen som bevisar att retro är det nya moderna.
I Disneys datoranimerade långfilm Wreck-it Ralph (med den enligt IMDB svenska titeln Röjar-Ralf) längtar den fiktiva titelpersonen efter att bli lika omtyckt som protagonisten från hans spel – Fix-it Felix. Som klassisk spelskurk i samma anda som (tidiga) Donkey Kong eller Bowser börjar Ralph ledsna på att aldrig få samma kärlek och uppskattning som spelens hjältar. Därför bestämmer han sig för att infiltrera ett nyproducerat actionspel för vinna en medalj. Ralph misslyckas dock kapitalt och råkar istället släppa lös en dödlig fiende som hotar själva spelens existens.
Filmen har premiär den 2:a november och enligt den officiella trailern här nedan lär en uppsjö klassiska spelkaraktärer skymta förbi. Hur många känner du igen?
I dessa tider med nyversioner i HD av gamla spel är det lite kul att se en del som går mot strömmen. The Curse of Monkey island håller just nu på att återskapas i gammal pixlig grafik i stil med de två första spelen i serien. Det är en spansk programmerare som tagit över ett gammalt insomnat projekt och nu fått upp ångan rejält. I skrivande stund finns det bara en spansk version men en engelsk översättning finns med på horisonten.
Du kan läsa mer om projektet här.
Till sist avslutas det här svepet över retrospelsvärlden med lite inspiration till alla er som älskar att pyssla. Att modda sin gamla (eller nya) konsoll är inget ovanligt. En populär variant är att bygga om gamla stationära konsoller till bärbara diton. Efter ett flertal sådana lyckade moddningar har moddaren Bacteria nu gett sig på en betydligt tuffare utmaning. Hans ”Project unity” går ut på att få ihop 20 olika konsoller i en enda fungerande enhet. Målet är bland annat att superkonsollen ska ha en enda strömkälla, en TV-OUT-kabel och en enda multifunktionell handkontroll.
Superkonsollen kommer bland annat kombinera populära konsoller som Megadrive, NES, SNES och Playstation 2, men även mer udda maskiner som Amiga CD32, Atari Jaguar och Amstrad GX4000. Projektet är långt ifrån färdigt men den som är nyfiken kan följa utvecklingen på Youtube.
Jo, just det. Jag höll på att glömma att nämna en sak. Den 23:e juni fyllde Retroguiden 4 år. Trots lite dålig uppdatering det senaste halvåret finns sajten kvar. Fortfarande med fokus på att folkbilda och slå ett slag för retrospelen. För det är som jag alltid har sagt: Bra spel blir aldrig gamla!
Lämna ett svar