Nytt från retrovärlden v.29

Med tanke på den mängd bidrag vi fick in i den stora jubileumstävlingen så är det nog många som sitter och otåligt väntar på att vinnarna skall presenteras.

Till helgen hoppas vi ha gått igenom alla svar och då presenteras vinnarna här på Retroguiden. Den som väntar på något gott…
 

Illegal_DonkeyKong

Den Taiwanesiska utgåvan av DK (Atari 2600) fångade inte direkt spelets natur.

Det har varit många födelsedagar den senaste tiden. Förutom allas vår favorit-igelkott har man kunnat fira bland andra Nintendo 64 (15 år), Quake (15 år) och Tetris (27 år). En annan stor karaktär som fyllt år är Nintendos Donkey Kong. Någon gång i juli började den stora apan sin berg- och dalbaneresa mot ikonstatus.

En som uppmärksammade detta var Benj Edwards som sin vana trogen gjorde en bildserie med konstiga, udda och intressanta saker du kanske eller kanske inte visste om Donkey Kong. Favoriten är nog omslagsbilden till den (illegala) Taiwanesiska utgåvan av Donkey Kong till Atari 2600. Den är så fantastiskt rolig på så många plan!
 

Segas bärbara konsoll Game gear var egentligen inte så dum. Den hade i huvudsak bara två saker som talade emot den. Dels slukade den batterier på löpande band och dels klarade den undermåliga skärmen inte av att hantera snabb grafikförflyttning särskilt väl. (Det underliga var att Gameboy-konsollens grön-svarta skärm var ungefär lika usel men ändå häcklade GB-anhängarna Sega-fansen för detta.)

Nu har ett tekniskt kunnigt fan försökt råda bot på det och byggt om konsollen med en ny LCD-skärm, uppladdningsbart batteri samt byggt in en Master system-adapter vilket ökar konsollens spelbibliotek dramatiskt.

Problemet är bara att Handy gear, som hon kallar den, endast finns i ett exemplar. Den som vill uppmuntra henne att göra fler hittar henne på SMSPowers forum.


 

Då och då dyker det upp osläppta titlar på internet för allmän nedladdning. Ibland har de sitt ursprung i prototyp-kassetter, vilket gör samlare rasande eftersom de anser att digitala filer (s k roms) sänker värdet på prototypen. Men ibland finns de bara som ren kod och det är precis vad som var fallet med Dreamworld Pogie.

Det Codemasters-utvecklade spelet dök nyligen upp på Yolkfolk.com som ren källkod och det tog inte lång tid innan någon NES-kunnig person hade kompilerat spelet till en rom-fil som kunde köras i närmaste emulator.

Dreamworld Pogie skulle ursprungligen släppas runt 92/93 till NES och Game gear. Den version vi nu kan testa är alltså till NES.


 

Det nyproducerade NES-spelet Battle Kid – fortress of peril har det skrivits en hel del om, både här och på andra ställen runt om på internet.

Nu har ytterligare tecken på att en uppföljare är på gång dykt upp i form av en video som visar den första delen av spelet. Vad det gäller nyproducerade retro-spel ser Battle kid 2: Mountain of torment ut att kunna bli årets stora spelsläpp.


 

ForgottenForest

Det senaste spelet från SEUCK-legenden Alf Yngve heter Forgotten Forest.

En av de tidiga svenska pionjärerna i spelbranschen var Alf Yngve. Till skillnad från många andra kom han inte från en programmeringsbakgrund. Istället lät han sin kreativitet blomma ut genom Sensible softwares Shoot em up construction kit till Commodore 64. Med hjälp av engelska speltidningar letade hans högkvalitativa alster sig ut via de medföljande omslagsdisketterna som var så populära under 80- och 90-talen.

Detta ledde så småningom till en anställning på norska Funcom där han främst arbetade som speltestare och nivådesigner fram till 2001.

Hans intresse för S.E.U.C.K. (som förkortningen som) har dock aldrig försvunnit och då och då har han släppt ett nya spel. Bland annat via retroutgivaren Psytronik games.

Det senaste heter Forgotten forest och har den kvalitet som man kan förvänta sig av ett Alf Yngve-spel. Det bästa av allt är dock att spelet är gratis och kan laddas ned här.
 

Tror du att du har full koll på Halo och allt som hör därtill? Kanske det, men bara om du har spelat igenom Bungies Marathon-trilogi. Släppta endast för Macintosh under åren 1994 till 1996 var de föregångaren till det som sedan skulle bli Halo.

Fram till nu har det varit väldigt komplicerat att spela dessa kultförklarade spel om man inte ägt en Mac men Indie-utvecklaren Daniel Blazek är nu färdig med en Ipad-version för fri nedladdning.
 

Till sist noterar jag att Nintendo är långt ifrån de enda som planerar att blåsa nytt liv i gamla retroserier. Segas stora spelserie (vid sidan om Sonic) är förmodligen Shinobi. Det som började som underhållande arkad-action för 24 år sedan får nu nytt 3D-liv på Nintendos 3Ds. Att döma av den kärleksfulla trailern från Sega nedan så ser det inte alls illa ut.