Nytt från retrovärlden v.29/2014

EzeeCube_01

EzeeCube nytt alternativ för SNES & MD-spelare

Ny hårdvara är alltid kul och ännu roligare om den har något med retrospel att göra. På crowdfundingsajten Indiegogo vill man just nu ha folkets stöd för en maskin man valt att kalla EzeeCube. Den är tänkt att fungera som hubb med möjlighet att utföra en mängd olika uppgifter. Kuben som är kompatibel med de flesta stora operativsystem kan fås att agera som fotovisare, jukebox och videoinspelare genom olika tillägg i form av moduler. Behöver man mer lagringsutrymme? Koppla på en modul. Vill man spela Bluray-filmer? Koppla på en modul för det.

Retrospelskopplingen då? Jo, det finns ett planerat tillägg som kallas för EzeeGame och innehåller cartridgeuttag för såväl Super Nintendo- som Megadrive-spel. Projektet har redan nått sitt mål och har i skrivande stund samlat in över 103.000 dollar med 19 dagar kvar på insamlingen. För att få EzeeGame-modulen krävs ett bidrag på 49 dollar.

Ni kan läsa mer om projektet här.

 

retroguiden_understreckare

Ny ’glitch’ upptäckt i SMW

Buggar i spel kan ibland vara ett hinder, andra kan tvärtom ge spelaren oväntad hjälp. Den senaste månaden eller så har ett par nyfunna buggar rönt ett massivt intresse och båda gångerna har det handlat om Super Mario-spel. Så varför inte fortsätta på det ämnet?

Den här gången handlar det om SNES-spelet Super Mario World där en påstådd ny upptäckt visar hur man kan få tag i ett Lakitu-moln redan på den andra banan. Youtubeanvändaren A+Start visar i nedanstående video att det faktiskt går att utföra på cartridgeversionen vilket gör knepet användbart i så kallade speedruns. I förlängningen har detta lett till att tidigare svårslagna rekord har förbättrats ytterligare. Själva tillvägagångssättet är dock så pass komplicerat att jag inte tänker ge mig på en beskrivning här. Istället kan man studera videon nedan.

 

retroguiden_understreckare

Larry:s NES-debut säljs dyrt

LarryNesLarry And The Long Look For A Luscious Lover är titeln på en konvertering av det första Leisure Suit Larry-spelet till NES. Nu är det snart redo för release och en auktion för en limited edition-version har redan pågått en vecka på sajten Nintendoages forum. Tyvärr är auktionen endast öppen för gamla medlemmar på forumet, dvs det hjälper inte att bli medlem idag.

I skrivande stund ligger de vinnande buden på 412-510 dollar och auktionstråden kan hittas här.

 

retroguiden_understreckare

Sko dig med Mario och Bowser

ConverseMario

Klicka för att se hela bilden.

Converse har återigen blivit ett hippt skomärke men själv har jag inte fallit för dem. Nu kan det dock bli ändring på det, åtminstone om deras planerade Nintendokollektion hittar utanför Japan. Kollektionen som går under namnet Allstar innehåller en röd version med Mario och en grön med Bowser.

Men smakar det så kostar det. Det beräknade priset hamnar på 21.600 japanska yen vilket motsvarar drygt 1.500 svenska kronor. Premiären sägs vara någon gång i augusti men då endast i Japan.

 

retroguiden_understreckare

Sonic-hologrammet som aldrig blev av

Sonic2_3dLogo

Klicka för att se hela bilden.

I början av månaden dök en rolig bit kuriosa upp om Sonic the Hedgehog 2. Al Nilsen, som arbetade på Sega mellan 1989 och 1993, hade en idé om att presentera spelet på ett speciellt sätt. Idén formades till en tanke om att låta cartridgens etikett bli ett hologram istället för bara en fin bild.

Till slut blev det inget av denna idé då man insåg att det skulle kosta för mycket, men nu kan Sonic-fans och historienördar i alla fall få en glimt av hur det skulle kunna ha sett ut. Al Nilsen visade nämligen upp några testbilder via sitt Twitterflöde nyligen. Ganska flashigt, eller hur?

 

retroguiden_understreckare

”Omöjligt” Mario-rekord slaget

Ibland krossas gamla rekord av någon som förfinat sin teknik. I andra fall känns de där rekorden omöjliga att slå. Och så ibland händer det oväntade. Speedrun-rekordet på Super Mario Bros har länge ansetts vara svårslaget, för att inte säga omöjligt, men signaturen Blubber har lyckas kapa rekordet med mindre än en halv sekund. Det nya världsrekordet lyder på 4:57.69.

 

retroguiden_understreckare

Transformers + Megadrive = Snart här!

MegaDriveMegatronI mitt nyhetssvep i mitten på mars tipsade jag om en kommande produkt. Megadrive Megatron var tänkt att bli en udda kombination av en Megadrive och en Transformersfigur. Nu har man börjat ta emot förhandsordrar och i priset på 10.800 yen (c:a 760 kronor) ingår en specialdesignad T-shirt. De har sannerligen idéer, japanerna!

Actionfiguren/konsollen kan beställas här.

 

retroguiden_understreckare

Årtiondets spelfynd?

ArkadspelHittade

Klicka för att se hela bilden.

En del av er har säkert varit ute på loppisar eller kommit hem till någon och snubblat över vad ni känt varit en mindre guldgruva med gamla spel. Det är dock ingenting jämfört med vad en spelintresserad japan upptäckte efter att släktingar investerat i en fastighet i den japanska staden Chiba.

I byggnaden fanns rader med välbevarade arkadmaskiner innehållande titlar som Street Fighter 2 Champion Edition, Metal Slug X och Columns. Den tidigare spelhallen stängde igen i mitten av 90-talet och har sedan dess stått mer eller mindre orörd. Detta var tidigare i våras och numera är spelen sålda och skeppade till någon eller några lyckliga ägare som uppges finnas inom EU-området.

 

retroguiden_understreckare

Ni minns väl Flappy Bird? Mobilspelet som skapade hysteri när skaparen drog tillbaka spelet från de digitala butikerna? Mobiler och surfplattor med spelet installerat lades snart ut till försäljning, och ibland för upp till sexsiffriga belopp. Den hysterin var förmodligen en bubbla då det är svårt att påvisa att det blev några faktiska försäljningar i någon högre grad.

Sedan dess har dock spelet fått ett eget liv och portats till ett flertal plattformar varav de flesta är att betrakta som retro. Bland versionerna hittar man till exempel så gamla och udda plattformar som Atari 2600 och Vectrex. Den senaste versionen är för NES som dessutom begåvats med en enklare version för den som inte pallar med originalet. Utvecklaren Nioreh har släppt spelet för fri nedladdning men varnar för att det troligen kommer att bugga om man skulle hålla sig vid liv bortåt 20 minuter – vem som nu skulle orka med det?