Nytt från retrovärlden v. 3

Efter ett långt uppehåll med jul- och nyårsfirande (varav det sistnämnda nästan uteslutande bestod av FIFA 12) är det dags att reda ut vad som har hänt i retrovärlden under tiden. Den här gången går vi på guldjakt, läser hemliga dokument från Konami och beställer både nya och gamla rollspel till de två 16-bitarsgiganterna Megadrive och SNES.

Efter vad känns som en evighet har Nintendo Wii:s Virtual console i Europa äntligen fått ett tillskott igen. Det är giganten Ubisoft som släpper Super Nintendo-versionen av Prince of Persia, av många ansedd som den kanske bästa versionen av Jordan Mechners genombrottsspel. Dessvärre har det än så länge inte synts till på svenska VC. Det kan vara svårt att tänka sig men PoP är faktiskt Ubisofts första släpp till VC över huvud taget. Förhoppningsvis kan detta bana väg för fler gamla klassiker från världens tredje största speldistributör.
 

retroguiden_understreckare

Det utlovade guldet. Men vad hände sedan, Nintendo?

Strax före jul efterlyste spelsamlarsajten Retrocollect de mytomspunna versionerna av Game boy advance SP som målats med äkta 24 karats guldfärg.

Legenden säger att när man skulle släppa Legend of Zelda: The Minish cap i Storbritannien så lät man tillverka ett antal guldfärgade versioner av ovan nämnda bärbara konsoll som man sedan sålde ihop med Zelda-spelet. På ”Kalle och chokladfabriken”-manér stoppade man sedan in ett antal gyllene vinstbevis i lika många exemplar av detta paket. Vinstbeviset deklarerade att man hade vunnit en de äkta guldpläterade konsollerna.

Det här var 2004 och sedan dess har ingen av dem synts till. Inga auktioner, foruminlägg eller artiklar med någon vinnare har synts till. Istället har misstanken börjat gro att Nintendo av någon anledning aldrig tillverkade dessa värdefulla vinster. Finns det någon svensk samlare där ute som sitter på någon av dessa gyllene dyrgripar så får ni gärna höra av er till Retroguiden.
 

retroguiden_understreckare

Hardcore gaming 101 har tagit del av filer och information från en okänd frilansare som gjort översättningsarbeten för bland annat Konami. Under januari månad har
HG101 sakta släppt godbit efter godbit till sina läsare i form av original-manus, officiella översättningar av hela spel, manualer och mycket annat. Bland filerna hittar man översättningar i olika stadier till spel som Shadow of memories (PS2) och Metal gear solid (GBC).

I den senaste posten avslöjar man varför den hemliga välgöraren valt att släppa dessa filer till allmänheten. Enligt uppgift har Konami och ytterligare ett företag krävt att allt som rör hans eller hennes frilansarbeten skall tas bort från dennes personliga sajt.
The obligation I chose to feel towards Konami and ***** ended after the former demanded I expunge mentions of my own work from my own website, and the latter ferried that message.

En lång intervju är utlovad och skall dyka upp inom några veckor i samband med en planerad ansiktslyftning av HG101. Det kommer onekligen bli intressant att läsa den.

Här är länkar till posterna med alla hittills släppta filer:
http://blog.hardcoregaming101.net/2012/01/top-secret-konami-files-to-download.html
http://blog.hardcoregaming101.net/2012/01/konami-files-part-2.html
http://blog.hardcoregaming101.net/2012/01/konami-files-part-3.html
http://blog.hardcoregaming101.net/2012/01/konami-files-4-metal-gear-and.html
 

retroguiden_understreckare

Den komplicerade tidslinjen från Nintendo.

I många år har det debatterats flitigt bland Zelda-fans om hur tidslinjen i Zelda-universat egentligen ser ut. Hur ska man placera alla spelen kronologiskt? Från Nintendos och Shigeru Miyamotos håll har det varit märkligt tyst – fram till nu!
 

I den i Japan utgivna officiella antologin Hyrule historia finns nu för första gången en samlad tidslinje som inkluderar alla spel i serien. Och eftersom antologin är en officiell Nintendo-produkt är detta så nära vi kommit en officiell tidslinje.
 

Så klicka på bilden och ta er en titt. Har Nintendo kopplat ihop spelen som ni tänkt er?

Hela antologin håller som bäst på att översättas till engelska och kan läsas här.
 

 

retroguiden_understreckare

Förra sommaren släpptes nyheten att RetroZone skulle komma med en serie nyutgivningar av några klassiska rollspel till SNES. Så här ett halvår senare släpps äntligen det första – Star ocean.

Spelet som utvecklades av tri-Ace släpptes ursprungligen av Enix i Japan 1996 och bortsett från en uppiffad version för PSP för några år sedan har vi i väst fått klara oss utan att riktigt veta hur den här spelserien fick sin början.

Men smakar det så kostar det. Den nya utgåvan går lös på 70 dollar och kan beställas här.
 

retroguiden_understreckare

Samlarna där ute må vara besvikna men nu släpps ytterligare en omgång exemplar av Megadrive-rollspelet Pier solar. Detta helt nyproducerade spel har tagit helt slut inte mindre än två gånger tidigare. Sedan dess har exemplar av spelet dykt upp till försäljning på auktionssajter och mässor med en betydligt saftigare prislapp.

Nu får dock alla spelsugna, rpg-utsvultna, Megadrive-ägare ytterligare en chans att lägga vantarna på Pier solar. Den nya omgången finns att beställa från utgivaren WaterMelons nya webbutik.
 

retroguiden_understreckare

Jag avslutar den här nyhetssammanfattningen med ett hett tips om ett helt underbart fanutvecklat spel. I Abobo’s big adventure styr man Abobo (vem annars?) genom åtta olika världar för att rädda hans kidnappade son, Aboboy.

Det som gör spelet så originellt och roligt är att de olika världarna baseras på olika klassiska NES-spel. Här finns banor och grafiska inslag från spel som Mega man, Zelda, Super Mario, Contra och Double dragon. Dessutom innebär detta att spelmekaniken ändras ganska drastiskt mellan banorna.

Spelet, som i trailern kallas för den ultimata hyllningen till NES, har varit under utveckling sedan 2006 och finns nu att spela online alldeles gratis. Se mer i den officiella trailern nedan.