Nytt från retrovärlden v.31

Nytt från retrovärlden är ett försök att presentera en del av det viktigaste, roligaste och mest intressanta som hänt inom den retrospelsrelaterade världen de senaste två veckorna. Inläggen publiceras i regel varannan söndag.

En representant för Nintendo of America har i en intervju gått ut och bekräftat att en del Gamecube-spel kommer att göras tillgängliga för nedladdning till Wii U.

Tidigare under sommaren kom beskedet att det inte skulle gå att spela de gamla GC-skivor i Wii U, som man kan göra på Wii, men nu står det alltså klart att Nintendos nya basenhet (jag gör här ett futilt försök att återlansera ett gammalt ord för konsoll) kommer att kunna spela en del GC-spel.

Spekulationerna rasar redan på internetforum om vilka spel Nintendo kommer att erbjuda. Jag gissar att Aquaman: Battle for Atlantis inte kommer vara en av dem.

Intervjun med Amber McCollom finns att läsa om ni klickar här.

retroguiden_understreckare

Det finns en fin gräsrotsrörelse på internet där grupper av människor donerar pengar för att köpa loss olika prototyper och outgivna spel från samlare. Därefter skapar de rom-filer av spelen och lägger ut dem för fri nedladdning så att den som vill kan spela dem i närmaste emulator.
Detta ogillas förstås av delar av samlarvärlden medan andra anser det vara viktigt ur spelhistorisk synpunkt.

Ett av de senaste spelen att ”befrias” är NES-spelet USA Bowling från Coconuts Japan Entertainment. Spelet är en konvertering av det japanska Famicom-spelet Perfect Bowling och enligt uppgifter från befriarna skall denna version skilja sig en del från det japanska originalet.

Länk till rom-filen hittar du i första posten i denna tråd.

En annan tidigare osedd/ospelad titel är Game gear-versionen av Dr Franken. Till skillnad från den Game boy-version som faktiskt släpptes är denna förstås i färg. För mig var detta spel okänt då jag inte spelade Game boy speciellt mycket när det begav sig, men eftersom spelet faktiskt släpptes i Sverige (av Wendros) finns det säkert en och annan av er där ute som är lite nyfiken på att återuppleva spelet i färg! Detta är dock ett demo och inte hela spelet.

Du kan ladda ned det här.

retroguiden_understreckare

Det var 23 år sedan den första gången såg dagens ljus, men nu är det dags för arkadversionen av Double dragon II: The revenge att göra comeback. Och den gör det såklart i HD.

Nyversionen som får det nya namnet Wander of dragons görs av den koreanska utvecklaren Barunson Interactive och kommer att släppas på Xbox live arcade i höst. De första omdömena om spelet är dock inte odelat positiva. Bedöm själva i videon nedan.

För mer bilder och info kan ni klicka här.

retroguiden_understreckare

Speldesignern och företagsledaren Takeshi Miyaji har avlidit. Takeshi var en av grundarna av det Tokyo-baserade företaget Game arts och på hans CV finns klassiska titlar som Silpheed, Grandia samt Sega CD-versionen av Wing commander. Sedan år 2000 har han arbetat som VD för japanska G-Mode som han var med och grundade.

Takeshi Miyaji blev 45 år gammal.
 

retroguiden_understreckare

Det tog två decennium men nu har äntligen SNES och Megadrive fått varsin USB-port. Men vad ska man med en sådan till?

Jo, med hjälp av denna USB-kassett kan man till exempel spela spelen i en emulator, ladda över dem på datorn eller göra en backup på sina sparfiler innan de försvinner för alltid. Men den går att använda till så mycket mer.

USB-kassetten som går under namnet Retrode 2 ska i princip gå att använda till alla plattformar som kan köra en SNES- eller Megadrive-emulator, vilket då inkluderar de flesta smarta telefoner jag känner till. Numera behöver man alltså inte jaga rätt på en basenhet för att spela sina gamla klassiker.

Du hittar mer information här samt i videon nedan.

retroguiden_understreckare

Ataris grundare Nolan Bushnell har i en intervju uttryckt sitt missnöje med att utvecklingen när det gäller pedagogiska barnspel inte kommit längre. Ett tydligt exempel han pekar ut är Pokémon där barnen lär sig och memorerar massor med information om de olika Pokémon-figurerna.

– Varför ska man veta att Pikachu har alla dessa karaktärsdrag och inte veta vilka karaktärsdrag röda alger har, säger han.

Bushnells idé handlar om att om man byter ut alla dessa Pokémon-figurer mot riktiga växter och djur så skulle fler barn lära sig tillräckligt för att öka sina betyg i biologi.

– Det här borde ha skett redan för 20 år sedan, fortsätter han.

Läs hela intervjun med veteranen här.

retroguiden_understreckare

Enligt sajten Andriasang.com kommer Irem inom kort att ta bort spel från Playstation network. Spelen det handlar om är dessa:

R-Type Tactics (PSP)
Mousukesu based on Carton-kun (PSP)
Bumpy Trott Beagle Battle Tournament (PSP)
Ikuze! Gensan Yuyake Daikou Monogatari (PSP)
R-Type Tactics II Operation Bitter Chocolate (PSP)
Sengoku Esatsu Yugi Hototogisu Ran (PSP)
Sengoku Esatsu Yugi Hototogisu Dairan (PSP)
Narisokonai Eiyuutan: Story of the Sun and Moon (PSP)
R-Types (Game Archives)
R-Type Delta (Game Archives)
Gussun Paradise (Game Archives)
Irem Arcade Classics (Game Archives)

Dessutom kommer alla demos, videos och annat material kopplade till dessa spel att försvinna.

Detta kommer att ske den 11:e augusti så funderar du fortfarande på att köpa något av dessa spel är det hög tid att agera.

Hela artikeln finns att läsa här.