Nytt från retrovärlden v.33/2013

DuckTalesGoldCartridge

Ny dyrgrip väntar NES-samlarna

Det har varit en hel del prat i dagarna om den nya versionen av det klassiska NES-spelet DuckTales. Tyvärr fick jag inte tag i något recensionsexemplar men en snabb titt bland recensioner på nätet visar att spelet verkar vara lite av en vattendelare men väl värt att titta närmare på för den som gillar plattformsspel.

I flera av press-kiten som skickades ut har dock Capcom slagit på stort och inkluderat en guldfärgad NES-kassett med uppdaterad etikettbild. Bara det skulle förstås få hugade samlare att nyfiket sträcka på sig men det som verkligen kommer få dem att gå i spinn är det faktum att kassetten är fullt spelbar på en NES-konsoll. Läge alltså att börja hårdbevaka eBay för att se när de här dyrgriparna börjar sippra ut till försäljning.

retroguiden_understreckare
 

Amiga-spel på nya plattformar till jul

Writers’ group film corp har köpt Amiga games inc för en halv miljon dollar. Amiga Games licensierar gamla spel för att publicera dem på nyare plattformar så som smartphones, paddor, datorer och spelkonsoller. De har enligt egen utsago i dagsläget rättigheter till +300 Amiga-spel men det är okänt vilka och när de kommer att släppas. De senaste veckorna har Writers’ group meddelat att man kommer att släppa spel till bland annat Android via en rad olika app-butiker så som Google play och Samsung app store. Spelen ska enligt tidigare uppgifter börja dyka upp framåt jul och fler plattformar lär följa den närmaste tiden.

retroguiden_understreckare
 

3D-spel väntas pressa Master system

När man pratar spel till Master System finns det några titlar som verkligen lät konsollen få briljera med hur kapabel den faktiskt var. Wonderboy III och Phantasy Star är två titlar som snabbt dyker upp i huvudet. Men nu bör alla 8-bitsfantaster göra sig redo för ett nytt spel från Frankrike som verkar pressa den gamla Sega-hårdvaran en del.

Utvecklaren Furrtek har släppt några videor där han ger en liten glimt av vad Master System faktiskt kan åstadkomma i rätt händer. Animus XS är tänkt att bli ett spel i första-person där man får springa runt som en jättelik robot, en så kallade Mech, i en förvånansvärt smidig 3D-miljö. Spelet är avsett att släppas på cartridge för en ännu okänd summa. Det finns inte heller något preliminärt releasedatum än då utvecklingen av spelet bara pågått några veckor, men det verkar bli något att se fram emot.

retroguiden_understreckare
 

C64-minnen ska bli kaffebordsbok

Spelpappan, alias Jimmy Wilhelmsson, brukar vanligtvis blogga om dioramabyggen, spelmusik, Commodore-produkter och historia från spel- och datorbranschen i största allmänhet. Nyligen presenterade han ett nytt projekt på Spelpappan.se.

Han har tänkt att skriva en bok om människor som växte upp med den klassiska och kultförklarade hemdatorn Commodore 64. Han skriver bland annat:
C64 Made Me Who I Am ska kunna vara en bok för alla. Det innebär att jag inte enbart kommer att rikta in mig på den så kallade C64-scenen, utan har även vänt mig till människor som i dag sysslar med lite olika saker – flera av dem inte alls tekniskt orienterade – men vars liv formades av att växa upp med gränsbrytande teknologi som en C64 innebar.

Boken är tänkt att vara av så kallat kaffebords-format med ett tydligt fokus på det grafiska med mycket bilder och ett tydligt bildspråk. I dagsläget har 20 personer valts ut till intervjuer men det finns öppning för att inkludera ytterligare några. Den som är intresserad kan läsa mer på projektets webbplats där även kontakt-info finns.

retroguiden_understreckare
 

Nytt datormuséum öppnat i Cambridge

Den gångna helgen nyöppnade ett datormuseum i den gamla universitetsstaden Cambridge i England. Centre for computing history har en diger samling med datorer som Apple Macintosh, ZX Spectrum, Commodore 64 och BBC Micro.

Muséet grundades för att åstadkomma en permanent utställning som berättar historien om informationsåldern.
-Trots att det fortfarande är mycket arbete kvar har vi skapat en fantastisk utställning med de begränsade resurser vi har. Med ert stöd kommer vi att fortsätta utveckla utställningar och skapa nya interaktiva aktiviteter under kommande månader, sa museichefen Jason Fitzpatrick i ett uttalande.

Förutom ett antal datorer uppställda i testsyfte i foajen finns ett rum man döpt till ”Klassrummet”. Där finns en uppsättning BBC Micros redo för de besökare som vill prova på programmering. Man tar även emot bokningar från skolor, resesällskap eller andra grupper som vill besöka muséet tillsammans.

För den som reser i närheten av Cambridge de närmaste månaderna kan det vara av intresse att veta att man fram till oktober kan besöka muséet till rabatterad inträdesavgift. Du kan läsa mer om muséet här.

retroguiden_understreckare
 

Röjar-Ralf till nya plattformar

Röjar-Ralf och Felix i aktion på NES.

Röjar-Ralf och Felix i aktion på NES.

Som Disney-film betraktat var den inte så dum. Som homage till spelhistorien var den ännu bättre. Jag syftar förstås på den datoranimerade filmen Röjar-Ralf. I filmen startar huvudrollsinnehavaren som ”bad guy” i det omvända Rampage-spelet Fix-it Felix jr. Det spelet var rena påhittet till skillnad från många andra som dyker upp i filmen men under våren och sommaren har det, förutom Disneys officiella versioner, även börjat poppa upp versioner för Atari 2600, NES och Sega Megadrive.

Den sistnämnda är den som ser bäst ut, av naturliga skäl, och är utvecklad av Future driver – en homebrew-utvecklare som kanske är mest känd för att tidigare ha gjort ett spel baserat på Pringles chips!
Här nedanför hittar du länkar till alla versioner.

Webb
Iphone
Android
Atari 2600
NES
Megadrive

retroguiden_understreckare
 

Oculus rift + Kinect + cykel = PaperDude VR

Något som varit i ropet ett tag i gamer-kretsar är Oculus rift. Det är en Virtual reality-hjälm inte helt olik de som förekom under VR-hysterin i mitten av 90-talet. Tack vare att tekniken har gått framåt så är hjälmarna (mer glasögon faktiskt) både mindre och mer kraftfulla.

För tillfället pågår en massa experimenterande för att se hur bra hjälmen är och vad den egentligen passar till för spel – och som jag skrev i början av maj går det redan nu att i stort sett felfritt emulera Virtual boy. Ett av de roligare experimenten är PaperDude VR där man kombinerat Oculus rift med Kinect och en motionscykel för att återskapa 80-talsklassikern Paper boy. Även om det är en tidig version man ser i videon nedan skvallrar det om möjligheterna för spelmediet i framtiden. Vilka klassiker vill vi se i 3D och vilka passar för det? Diskussionerna lär öka i omfattning framöver.