Nytt från retrovärlden v.34

Förra helgen svischade förbi i ett huj och jag glömde totalt att posta en nyhetsuppdatering, så den får komma nu istället, lite fetare men lika intressant. Vi börjar med lokala nyheter!

Torsdagen förra veckan kom så äntligen den andra och avslutande delen av vår jubileums-podcast på tema Sonic the Hedgehog upp. Jag har inte den mest moderna utrustningen till förfogande så det har varit en hel del tekniska problem gjort att det dragit ut på tiden, men de ska nu vara åtminstone tillfälligt lösta. I avsnittet som fått titeln: ”Från
CD till 3D
” går vi igenom Sonic-spelen från Sonic CD och fram till Sonic AdventureDreamcast.
Avsnittet kan ses/höras/laddas ned här.
 

Så här ser Premium-utgåvan ut. Bild: Cloanto.

I fredags släppte Cloanto årets versioner av emuleringspaketen Amiga forever & C64 forever. Bland nyheterna i år hittar man ett editeringsprogram för RP9-filer (filformatet som används av dessa emuleringspaket), stöd för nya Amiga-besläktade operativsystem som AROS och en intervju med den före detta Commodore-medarbetaren Dave Haynie.

En genomgång av årets versioner kommer upp längre fram här på Retroguiden. Vill ni veta mer om paketen kan ni läsa min genomgång av förra årets version av Amiga forever, eller förstås besöka Cloantos hemsida.
 

 

Jag har skrivit ett flertal gånger om det nyproducerade NES-spelet Battle kid – fortress of peril och dess uppföljare. Nu har utvecklaren Sivak games snickrat ihop en spelbar demo av uppföljaren Mountain of torment som kan laddas ned här och spelas i närmaste emulator.
 

Den utmärkta, och ibland lite bortglömda, Sonic-titeln Sonic CD kommer äntligen att göra comeback på lite mer tillgängliga plattformar än Megadrivens gamla CD-expansion. Sega tror på en stor marknad och har flaggat för att den kommer att släppas på de flesta stora plattformar (PS3, Xbox360, Win7, Iphone, Android etc).
Missade du spelet när det begav sig i mitten på 90-talet kan du ratta in Retroguidens senaste podcast där jag berättar om det och andra Sonic-spel.

Räkna med release framåt julen.


 

Racketboy har länge varit en av de allra mest pålitliga sajterna för samlare och
retrospelare. Med sina genomgångar av retro-plattformar med listningar av såväl vanliga som sällsynta spel har det varit lätt för nybörjaren att ta sig an en helt okänd konsoll eller dator.

För ett år sedan startade en av forum-medlemmarna ett försök att lista alla butiker som säljer retrospel världen över. Ett kanske övermänskligt mål men man har kommit en bra bit på vägen. Ska du utomlands och vill passa på att fynda gamla klassiker är detta listan att konsultera.

Två svenska butiker finns listade: Gameshop i Stockholm och Kapten Krok i Göteborg.
 

För de som satt med med en Commodore– eller Atari-dator istället för Nintendos brödrost i slutet av 80-talet så var det något speciellt med spelen från Cinemaware. Med hjälp av utmärkta soundtrack och ljudeffekter samt ofta verklighetstrogen grafik lyckades man gång på gång leva upp till sitt företagsnamn och leverera spel med en filmliknande känsla.

Företagets kanske mest kända titel är Defender of the crown som blandade strategi med arkadspelsinslag. Nu gör spelet entré på Iphone och Ipad genom utgivaren Manomio. Det bästa av allt är att detta är Amiga-versionen som körs genom en emulator vilket gör att spelet är helt intakt. Eftersom det ser ut att fungera rätt bra finns förhoppningen att Manomio kan släppa fler Amiga-klassiker vad det lider.


 

Om lite mindre än en månad är det återigen dags för årets största (?) svenska retrospelshändelse. Retrogathering 2011 arrangeras lördagen den 24:e september och även denna gång är platsen Alviks medborgarhus.

Så här säger mässans egen webbsida: ”Retrogathering är en av Sveriges största träffar för samlare och entusiaster av äldre tiders datorer och TV-spel, från tidigt 1970-tal till mitten av 1990-talet. Vi samlades för första gången våren 2006 i Västerås och har sedan hösten 2007 hållt Retrogathering till Alviks Medborgarhus, Stockholm.

Datum: Lördag 24 september
Öppettider: 10-18, medlemmar i RGI får vara kvar till kl. 22
Plats: Alviks Medborgarhus
Inträde: 50 kr, medlemmar i RGI har fritt inträde

Retroguiden kommer även i år att göra ett nedslag på mässan och en fyllig rapport kommer kort därefter.

Du kan läsa mer om mässan och tidigare år på den officiella hemsidan.

Klicka här för att läsa artikeln om förra årets mässa.