Nytt från retrovärlden v. 36

Nu när hösten kryper inpå oss är det mässornas säsong mer än något annat. Före Gamex i november kan vi besöka Retrogathering som går av stapeln senare denna månad. Men även i utlandet gillar spelintresserade att träffas för att utbyta spel, konsoller, minnen och åsikter med varandra. En sådan är engelska Replay expo som du kan läsa om längre ned.

Den digitala återförsäljaren Good old games fortsätter att bjuda retrospelarna på godis. Senast ut är klassikern Ultima IV som nu är tillgängligt helt gratis via GOG. Visst, spelet har varit gratis i flera omgångar förut på olika ställen, men det är högst tveksamt om det någonsin har serverats i en bättre förpackning än den GOG erbjuder. DRM-fritt, med manual, tipsbok och en inscannad version av den tygkarta som medföljde originalspelet.

Ultima IV – Quest of the Avatar släpptes ursprungligen 1985 och målade upp en avancerad historia med ett ordentligt djup. Det var långt ifrån de gängse RPG-spelen som mest gick ut på att döda den onde och rädda folket. Quest of the Avatar var spelet som verkligen satte namnet Ultima på RPG-kartan och bör inte missas om du är intresserad av RPG-spel.

Andra gratis-spel på GOG:

Beneath a steel sky
Lure of the temptress
Dragonsphere
Teenagent
Tyrian 2000

 

Att samlare ibland betalar stora summor för konstiga saker får ”vanliga” människor att ifrågasätta om de är riktigt friska. Har du aldrig dragits ned i samlarträsket bland retrospel så kanske det kan förvåna lite att höra att det nyligen har bjudits rätt så stora summor på ett demo av ett nyproducerat NES-spel.

Det handlar om Super bat puncher från Morphcat games som jag skrivit om tidigare. Ett demo av spelet har släppts som nedladdningsbar Rom-fil tidigare och nu har man också tagit fram 20 stycken autentiska kassetter med sagda demo. Dessa har auktionerats ut på olika ställen och ett av dem var det svenska samlarforumet NESdb där det vinnande budet ser ut att ha hamnat på 135 dollar. Målet med försäljningarna är att få ihop pengar till Morphcats serverkostnader samt utvecklingen av ett nytt special-chip, en så kallad Mapper.

Tre andra auktioner på sajten Nintendoage inbringade 177, 190 respektive 195 dollar. Man får hoppas att det inte är en fingervisning av priset inför släppet av det färdiga spelet.

NESDB:s auktionstråd
 

Super bio man 1

SMB 3-versionen från helvetet.

Ägde du en en Sega-konsoll och var avundsjuk på Nintendo-ägarnas Mario-spel? Har du alltid undrat hur Mario skulle ha sett ut på Segas konsoller? Med risk för att du kommer att ångra den frågan finns nu möjligheten att ta reda på det. I Korea släpptes Master system bland annat under namnet Samsung Gam*Boy och kring den frodades en marknad av olicensierade spel.

Under sommaren har sajten SMSPower grävt fram en del av dessa spel och lagt upp dem som nedladdningsbara Rom-filer. Bland de senaste finns Super Bioman 1, Super boy I och Super boy 3. Dessa är ganska taffliga försök att kopiera Super Mario bros 3, Super Mario bros respektive Super Mario world.

När man ser dessa titlar i aktion undrar man hur det är möjligt att göra något så uselt. Grafiken, som alltid var något som Master system-anhängarna kunde slå i huvudet på Nintendo-ägarna, är fullständigt horribel.

För den som vågar och vill finns de att ladda ned här.
 

För femton år sedan hade Capcoms Resident evil gjort stor succé på Playstation och man satte snart igång att arbeta med uppföljaren. När det närmade sig släppdatum lade man plötsligt ned utvecklingen och började om helt från början. Resident vil 1.5, som spelet kallas i fan-kretsar, har varit föremål för stor nyfikenhet ända sedan de första bilderna började dyka upp i speltidningar i slutet av 1996.

Sedan dess har det sipprat ut otaliga bilder och videoklipp och just mängden av dessa har fått många fans att tro att någon där ute sitter på en spelbar kopia. När webbmastern bakom Playstation museum för en vecka sedan lade ut en längre film med gamla klipp på Youtube drog spekulationerna igång om att Playstation museum kommit över spelet. Detta förnekas dock av sajtens representant. En titt på filmen nedan ger hur som helst en idé om hur det kunde ha varit om vi fått återvända till Capcoms zombie-värld redan 1997.


 

AtariFLashback3

Klassisk är bara förnamnet.

För snart 2 år sedan skrev jag om Ataris ny-gamla retrokonsoll Atari Flashback. Tydligen har de tidigare versionerna varit så populära att man nu släpper en tredje version. Atari flashback 3 levereras med 60 inbyggda klassiker (nåja) och två autentiska Atari 2600-joysticks.

Konsollen, som är designad för plug & play, produceras av ATGames som bland annat gjort nya versioner av Segas Megadrive tidigare. Priset beräknas hamna på c:a 600 kronor. Jag har inte lyckats hitta någon svensk distributör än, men klart är att Blaze kommer att distribuera den i Storbritannien.
 

History of Nintendo_bok

En riktigt tung bibel för Nintendo-fanatikern.

Här i Sverige är vi välsignade med Martin Lindells utmärkta genomgång av Nintendos framfart i boken 8 bitar på 80-talet : Nintendos marsch in i de svenska hemmen. Men även om den boken ger en bra bakgrundsbild av det anrika japanska företaget så är huvudhistorien som Martin förmedlar trots allt lokalt förankrad.

Nu har franska utgivaren Pix ’n loves History of Nintendo översatts till engelska och den ska enligt uppgift innehålla precis allt som finns att veta om den japanska speljätten – från de tidiga åren som spelkortstillverkare och fram till storsuccén som TV-spelstillverkare.

Denna första volym på 240 sidor täcker in åren 1889 till 1980 medan nästa del ska fokusera helt och hållet på Game & Watch-spelen. Priset är 24.99 engelska pund och då ingår fraktkostnaden.

Boken kan beställas här.
 

Har du spelat Star WarsNES? Besviken på spelet? Nu finns chansen att spela den version som japanerna fick sig till livs. Det Namco-utvecklade spelet ska enligt flera kännare vara en bättre titel än den vi fick här i västvärlden från Lucasarts.

Spelet är till en början ett sidorullande actionspel innan det förvandlas till en fullfjädrad rymdflygssimulator. Men det första man märker är att musiken är hämtad direkt från John Williams klassiska Star Wars-kompositioner och tillsammans med de många mellansekvenserna som alla emulerar nyckelhändelser ur filmen ger de en känsla som ligger mycket närmare George Lucas filmer än vad Lucasarts version gör. Och det är lite anmärkningsvärt.

Nätbutiken RetroUSB säljer nu spelet för 45 dollar och den levereras i en snygg blå kassett som ska fungera på de flesta kända NES-konsoller och kopior.


 

Har du vägarna förbi England i början på november bör du planera ett stopp i Blackpool. Där arrangeras Replay expo 2011 och i år har man lyckats få dit ett ordentligt dragplåster i form av Team 17 som kommer att ställa upp i Worms-tävlingar samt svara på frågor om bland annat de framgångsrika Worms-spelen.

Replay expo kommer hålla till på Norbreck Castle Exhibition Centre i Blackpool, den 5-6 november 2011.

Ett av våra svenska alternativ heter som bekant Retrogathering och arrangeras för sjätte gången senare denna månad. Där har man ännu inte meddelat vilka gäster som kommer att delta med föredrag och i diskussionspanelen, men förhoppningsvis kanske de kan flytta fram positionerna och överraska besökarna med någon liknande imponerande gäst.

Retroguiden kommer att besöka mässan även i år så räkna med en fullmatad rapport längre fram. All info om Retrogathering hittar du här.