Nytt från retrovärlden v.36/2014

PBC_FMsound

Nytt ljud i skällan för Master System

Segas 8-bitare Master System är en gammal barndomskärlek jag aldrig tvekar på att försvara mot okunniga Nintendoiter som tycker att deras maskin var ”bäst”. (Det var den inte heller menad som då det var en budgetmaskin ihopsatt medvetet för att vara så billig som möjligt). Men där Master System kunde springa cirklar runt sin motståndare rent grafiskt var det lite sämre ställt på ljudfronten. Det var bara ett fåtal spelföretag som kunde skapa musik eller ljudeffekter för Mastern som inte lät som sju svåra år varav Sega själva var ett. I den japanska versionen av Mastern satt ett mycket trevligt Yamaha-chip som förbättrade ljudet avsevärt, men av kostnadsskäl sparade Sega in på den detaljen när konsollen släpptes här i väst.

Nu finns dock ett alternativ. db Electronics har utvecklat en Power Base Converter med ett FM-chip inkluderat. Eftersom merparten av spel som släpptes här i väst fortfarande innehåller koden för FM-ljudet kan man alltså med rätt hårdvara uppleva spelen från sin bästa sida rent ljudmässigt. FM Power Base Converter innehåller dessutom ett BIOS som sägs förbättra kompatibiliteten ytterligare med en del spel – däribland R-Type.

Inget datum finns satt än men man säger i nedanstående video att den kommer att släppas till försäljning ”snart”. Du kan läsa mer om db och adaptern här.

 

retroguiden_understreckare

Resident Evil får ny spelkontroll

ResidentEvil_HD_DemoDet ursprungliga Resident Evil satte fart på Survival Horror-genren och blev starten på en enorm kassako för utgivaren Capcom. Utöver fler spel i serien har man också återutgivit det första spelet flera gånger – senast med en portning av Gamecube-versionen till Wii. Det är också Gamecube-versionen man valt ut när det nu äntligen är dags att återskapa det första spelet i HD.

Förutom uppdaterad grafik kommer spelet troligen att vara sig likt med undantag för en alternativ kontrollmetod. Det är ett välkommet tillägg för de som under alla år kritiserat Capcoms val av trög styrning i originalet. Spelet uppges släppas 2015 men ännu finns inget spikat datum eller någon prisuppgift. Aktuella plattformar är Xbox 360, Xbox One, PS3, PS4 och PC.

Läs mer om spelet på Capcom Japans webbplats.

 

retroguiden_understreckare

ElysianShadows_promo

Nytt rpg till Dreamcast

Elysian Shadows kan vara nästa retrostylade rpg på väg till bland annat Steam, Ouya – och så Dreamcast!
Jodå, 2D-äventyret har haft en framgångsrik tid på Kickstarter och har överträffat målet på 150 000 dollar med råge. Spelet ska släppas i december 2015 och kommer att ges ut av Watermelon som tidigare har gett oss Megadriverollspelet Pier Solar.

Läs mer på Kickstartersidan.

 

retroguiden_understreckare

Doom_platforms

Doom-spotting

Doom torde vara ett av de mest portade spelen någonsin och har släppts till en lång rad plattformar. Den senaste månaden har dock spelet dykt upp på mer oväntade ställen. I Australien har några tekniska personer fått igång spelet på en Bankomat, som synes på den övre bilden. Killen på den undre bilden ville uppenbarligen spela på en större skärm och fick igång det på en så kallad LED-truck. Var får vi se Doom härnäst? Reklamskyltarna på Times Square i New York?

 

retroguiden_understreckare

Wacky Wheels rullar igen

När Super Mario Kart tog SNES-spelarna med storm följdes det snart av kopior till andra konsoller och datorer. PC:n var förstås inget undantag då Apogee levererade det fina Wacky Wheels. Spelet utvecklades av dåvarande Beavis-soft i ett försök att återskapa Mode 7-effekten från Supernintendo. Genom Apogees shareware-modell spreds spelet snabbt och för PC-ägare innebar det att man inte behövde snegla åt SNES:en lika avundsjukt längre.

Nu är spelet på väg tillbaka då indieutvecklaren Cascadia Games verkar ha säkrat rättigheterna till spelet. Den nya versionen kommer att släppas till iOS och PC men ännu finns inget releasedatum klart. En kvalificerad gissning är dock 17 oktober då spelet firar 20 år.

Ni kan läsa mer på tillverkarens webbsida.

 

retroguiden_understreckare

Klicka på bilden för en större version.

Klicka på bilden för en större version.

Megahjälm för samlarnördar

Mega Man är en av de mest älskade spelserierna från 8-bitarstiden. Capcom är förstås fullt medvetna om det och hittar ständigt nya sätt att tjäna pengar på sina varumärken. På fansens begäran håller man nu på att ta fram ett samlarföremål i form av Mega Mans hjälm. Hjälmen som sitter dekorativt på ett stativ har tidigare uteslutande sålts på konvent men skall snart göras tillgänglig under begränsad tid genom Capcom själva. Som den perfekta datorbordsprylen har den stöd för USB vilket aktiverar de lampor som finns i basen och i hjälmen.

Prislappen ligger på 80 dollar och kan förhandsbokas här.
retroguiden_understreckare

Bond faller på eget grepp

Vi avslutar det här svepet med lite underhållning. En av de roligare händelserna den senaste tiden var tv-värden Jimmy Fallons utmaning till skådespelaren Pierce Brosnan på klassiska Goldeneye till Nintendo 64. I direktsänd TV gjorde Fallon processen kort med den förra 007-agenten som inte ens hittade något vapen. Han fick ta till klassiska karateslag för att försvara sig mod kulregnet och hur det gick kan ni se i videon nedan!