Nytt från retrovärlden v.38/2013

NightmareBusters_01

Ny produktionsomgång av Nightmare Busters

NightmareBusters_02Utvecklaren och förläggaren Super Fighter Team har tidigare legat bakom nyproducerade spel och portningar som Beggar Prince (MD), Super Fighter (DOS, WIN, Linux, Mac) och Star Odyssey (MD). I mars meddelade man att de 1200 exemplar av det kommande SNES-spelet Nightmare Busters man planerat släppa var uppbokade och efter det har efterfrågan bara växt sig större. Så stor att man nu meddelat att man kommer att tillverka en ny omgång exemplar.

Priset för förhandsbokare ligger på $60 + frakt men de som bokar den här omgången kommer att få vänta på leverans. Den första omgången beräknas levereras i december och enligt uppgift kommer spelen från omgång två att dröja ”åtminstone flera månader”. Sett till de bilder från spelet som finns att beskåda verkar det dock vara värt den väntan.

Du hittar mer om spelet och hur du förhandsbokar här.

retroguiden_understreckare
 

Hyperkins RetroN 5 släpps i december

RetroN 5Releasedatumet för multikonsollen RetroN 5 har länge varit föremål för förvirring och spekulation. Nyligen hade amerikanska Amazon en sida uppe där en release runt Halloween gavs som troligt datum. Denna togs sedan ned av företaget vilket lett till fortsatta spekulationer.

I ett pressmeddelande häromdagen tog dock Hyperkin bladet från munnen och meddelade att RetroN 5 kommer att släppas 10 december. Man skriver bland annat:
Förseningen orsakades av att flera viktiga modifieringar gjordes på den konsoll som visades upp på E3. Chassi-designen ändrades till förmån för bättre ventilation och för möjligheten att använda Segas Power Base Converter. Den sistnämnda möjliggör för användare att spela Master System-kassetter på Megadrive-konsoller.

Vidare skriver man att konsollen kommer att levereras med en AC-adapter med fyra olika kontakter för att passa olika regioners voltstandard (110-240). RetroN 5 kommer att släppas samtidigt i Nordamerika och Europa och det rekommenderade försäljningspriset är $99.99 respektive €89.99.

RetroN 5 klarar av NES, FAMICOM, SNES, Super Famicom, Megadrive, Genesis, GB, GBC, GBA samt nu också Master System förutsatt att man då har en egen Power Base Converter.

Klicka här för att läsa hela pressmeddelandet från Hyperkin.

retroguiden_understreckare
 

Ryskt Minesweeper till Megadrive

MinesweeperMegadriveEtt mer oväntat bidrag till Megadrivens spelbibliotek kommer från Ryssland. Minesweeper är pusselspelet som har låtit Windows-användare slösa bort många timmar av produktivitet framför datorskärmarna genom åren och på bara tre nätter har någon oidentifierad ryss lyckats porta spelet till Segas 16-bitarsformat.

Spelet är en direkt portning från Windows 3.1-versionen och har dessutom fått stöd för Segas mus. Spelet är på ryska men har man någon gång spelat Minesweeper förut så är det inga problem att knappa rätt.

Spelet har släppts som en gratis ROM-fil (PD) och finns att ladda ned här.

retroguiden_understreckare
 

River City Ransom 2 på Kickstarter

River City Ransom var ett sidorullande beat’em up som släpptes av det japanska företaget Technos till NES och Famicom i slutet av 80-talet. Spelet skiljde sig från många liknande titlar då det bland annat innehöll klassiska RPG-stats för karaktärerna som kunde förbättras under spelets gång.

Spelet har fått en stor skara fans genom åren och många håller det som ett av konsollens absolut bästa spel. Nu har kanadensiska Conatus Creative förvärvat licensen och ämnar producera en uppföljare för vilken man startat en Kickstarter-kampanj. I skrivande stund är det 19 dagar kvar men man verkar ännu vara en bra bit ifrån sitt mål på $180.000. Visionen är att behålla grundelementen intakta och utveckla en öppen spelvärld med stöd för co-op både lokalt och online.

Kickstarter-kampanjen tar slut den 9 oktober och kan nås om du klickar här.

retroguiden_understreckare
 

Sugen på flugor?

BugHuntEtt nytt hemma-snickrat spel till NEC:s PC Engine kan mycket väl vara den första spelet i ’grod-genren’ sedan Frogger 2. I Bug Hunt ikläder man sig rollen som en groda där det gäller att knapra i sig så många flugor som möjligt utan att tungan vidrör några farliga saker.

Grafiken påminner en del om Taitos 8-bitarsalster och musik och ljud utnyttjar konsollens ljudchip på ett alldeles utmärkt sätt. Spelet har släppts som en nedladdningsbar ROM-fil och kan hittas här.

retroguiden_understreckare
 

James Pond återvänder till rötterna

Helt nytt på Kickstarter är ett projekt där man ämnar återföra en av Storbritanniens största hemliga agenter någonsin till sin rättmätiga plats i rampljuset. Jag talar förstås om James Pond.

Gameware Europe har förvärvat rättigheterna till den mångfacetterade lilla fisken och har nu gått samman med Ponds skapare Chris Sorrell. I videon nedan berättar man att man vill göra spelet som fansen vill se och att man utgår från de tre första spelen i serien. För att lyckas ber man Kickstarter-folket om £100.000.

Kickstarter-kampanjen och all information om spelet hittar du här.

retroguiden_understreckare
 

Dokumentären ”I am Street Fighter” nu på Youtube

Jag avslutar med en bra dokumentär som nyligen släppts fri på Youtube. I samband med Street Fighters 25-årsjubileum i år släppte Capcom en påkostad samlar-box till Playstation 3 och Xbox 360. Inkluderad i boxen fanns bland annat dokumentären ”I am Street Fighter” som Capcom nu valt att låta allmänheten ta del av och den är väl värd att se.